Kolumnit 2019
Vaalikoneista haetaan tietoa ja ajanvietettä
Vaalikonetutkimus työllistää tällä hetkellä eniten. Siinä analysoimme kahden viestinnän tutkijan, Kari Koljosen ja Esa Reunasen, kanssa vaalikoneiden käyttöä ja merkitystä vuoden 2018 presidentinvaalissa ja tulevissa eduskuntavaaleissa. Koljonen ja Reunanen tutkivat vaalikoneiden sisältöä, tekemistä ja vaalikonejournalismia. Itse jäsennän kyselyjen ja haastattelujen avulla kansalaisten ja ehdokkaiden suhdetta vaalikoneisiin.
Suomi kulkee vaalikoneiden kehittämisen eturintamassa muihin maihin verrattuna. Se johtuu ehdokaskeskeisestä vaalijärjestelmästämme ja siitä, että meillä näitä palveluja tarjoavat suurimmat tiedotusvälineet. Tämä takaa puolueiden ja ehdokkaiden kiinnostuksen vaalikoneisiin. Vaalikoneet saavat nykyisin ison huomioarvon vaalikampanjoissa sekä julkisessa keskustelussa, ja vaikuttavat tätäkin kautta äänestämiseen.
Kansalaisten mielipiteet vaalikoneista riippuvat siitä, millainen suhde heillä on entuudestaan puolueisiin ja ehdokkaisiin. Ikääntyneimmät käyttävät nettiä vähiten, ja tuntevat puolueita ja ehdokkaita muita enemmän. Siksi he käyttävät myös vaalikoneita vähiten.
Viime presidentinvaalin jälkeen kerätty kyselymme osoittaa, että vaalikoneiden käyttö on varsinkin ikäihmisille ajanvietettä. Moni heistä tietää muutenkin, ketä äänestää. Silti monet varttuneetkin käyttävät vaalikoneita kantojensa varmistamiseen. Vaalikoneesta voi tarkistaa myös ehdokkaiden kantojen perusteluja.
Nuorille vaalikoneiden merkitys on tyystin toisenlainen. He eivät yleensä tunne puolueita ja niiden eroja. Tuttuja ehdokkaita on harvoin. Tähän saumaan iskevät vaalikoneet: ne ovat käytettävissä 24/7 ja mikä oleellista, myös äänestyspäivinä. Ei ole ihme, että tutkimustemme mukaan vaalikoneet ovat nousseet nuorten tärkeimpien vaalitietolähteiden joukkoon viime eduskuntavaaleissa.
Ehdokasvaalikoneiden isoin ongelma piilee poliittisten asiakysymysten ja päätöksenteon yksinkertaistumisessa. Politiikkaa ei ratkota kyselyvastauksin. Ehdokaskaan ei välttämättä ole samaa mieltä puolueensa kanssa ja vaikka olisikin, yhden edustajan mahdollisuus vaikuttaa haluamallaan tavalla on rajallinen. Siksi pian käyttöön tulevia eduskuntavaalikoneita kannattaa käyttää valistuneesti.
Sami Borg
Kirjoittaja on Tampereen yliopiston politiikan tutkija, jolle myös seurakunta-asiat ovat tuttuja.