Löytöretkiä

Katsokaa taivaan lintuja -blogissa tehdään löytöretkiä Raamatun lintuihin. Isossa kirjassa on satoja viitteitä lintuihin ja tunnistettavia lajeja kymmeniä. Ne liihottelevat sekä omina itsenään että vertauskuvallisessa merkityksessä.

Vuorisaarnassa kehoitetaan: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut!”
(Matt. 6:26)
5.12.2018 12.50Maailman yleisin lintu Pirjo Silveri

Jos olet kovin huolehtivainen luonteeltasi, ja joku sen takia kutsuu sinua kanaemoksi, älä närkästy, vaan arvosta titteliä. Samaa nimittäin Jeesus käytti kuvatessaan Jumalan rakkautta ja armoa. Mestari valitsi kaikista eläimistä juuri kanan vertauskuvaksi Jumalasta, joka haluaa varjella lapsiaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.11.2018 10.45Viiriäinen, piileskelevä pallero Pirjo Silveri

Oletko nähnyt Suomen luonnossa viiriäisen, Vanhan testamentin kertomuksesta tutun kanalinnun? Onnittelut, jos vastaat myöntävästi, sillä kaikki aktiiviset lintuharrastajatkaan eivät ole saaneet sitä näkökenttäänsä. Sen sijaan moni on onnistunut pelloilla tai jokilaaksojen laidunniityillä tavoittamaan korviinsa viiriäiskoiraan rytmikästä huittailua. Soidinäänen PYT-py-PYT kuuleminen vaatii yleensä öistä retkeilyä, sillä laji kuuluu alkukesän yölaulajiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

3.10.2018 10.45Haikaran osaamisesta oppia? Pirjo Silveri

Muuttolinnut tietävät tarkkaan, milloin lähteä etelään ja milloin palata takaisin. Ne tuntevat aikansa, reittinsä ja päämääränsä. Entä kuuleeko ja välittääkö ihminen, mitä Jumala on puhunut? Osaako ja haluaako hän haikaran tavoin suunnistaa kotiin?

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

5.9.2018 10.45Missä haukka, siinä näkijä

Ihminen kuvittelee olevansa viisas, tietävänsä kaiken ja pystyvänsä vaikka mihin, mutta Luoja hallitsee luomaansa.

Sinunko ymmärryksesi voimasta jalohaukka kohoaa korkealle, levittää siipensä kohti etelää? Tahi sinunko käskystäsi kotka lentää ylhäälle ja tekee pesänsä korkeuteen?” (Job 39:29–30). Herran Jobille esittämä kysymys paljastaa sekä ihmisen että Jumalan paikan.


Lue lisää | 0 Kommenttia

 

1.8.2018 10.50Kalavesien kuningas

Joutsen, kurki, pyy ja varis ovat omaperäisiä, suomalaisia linnunnimiä. Samaan ikivanhaan sanastoon kuuluu Raamatussakin mainittu kalasääski eli sääksi (Pandion haliaetus). Silti Kanta-Hämeen maakuntalinnun nimi hämmentää yhä, ässän ja koon järjestys tahtoo mennä sekaisin.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

6.6.2018 11.05Mustatakkinen, äänekäs saarnaaja Pirjo Silveri

Naakka on ylivoimaisesti kirkollisin lintumme, vaikka sitä ei Raamatussa nimeltä mainita.

Mustapukuinen, harmaahuivinen siivekäs viihtyy vanhojen kivikirkkojen maisemissa, mistä juontavat sen aiemmat kansanomaiset nimet kirkhakkinen, kirkherra ja kirkkokaija.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

2.5.2018 12.00Iloinen kesäntekijä Pirjo Silveri

Pääskyset tuottavat kiertelyllään, kaartelullaan ja liverryksellään paljon iloa. Iät ajat suomalaiset ovat tienneet, että pääsky tuo kesän. Muuttolinnut siis riemastuttavat jo pelkällä ilmaantumisellaan maisemaan!

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

4.4.2018 10.00Hänen majesteettinsa kotka Pirjo Silveri

Uljas ja ylväs. Voimakas ja mahtava. Huima lentäjä ja taitava metsästäjä. Kristillisen kuvaston tärkeä lintu mainitaan monesti sekä Vanhassa että Uudessa testamentissa.
Hänen majesteettinsa kotka, saammeko esitellä.
Hän ravitsee minut aina hyvyydellään, ja minä elvyn nuoreksi, niin kuin kotka.” (Ps. 103:5)

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.3.2018 11.00Jumalan apulainen, rauhan sanansaattaja Pirjo Silveri

Kristinuskon tärkein lintu lennähtää vastaan jo Vanhan testamentin
vedenpaisumuskertomuksessa. Nooa päästää ensin arkista ulos korpin, joka jää omille teilleen. Sitten tarkistuslennolle lähtee kyyhky, joka palaa lähettäjänsä luo kaivattu tieto mukanaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.2.2018 10.48Sympaattinen, salaperäinen otus Pirjo Silveri

Iso pää, suuret silmät ja eteenpäin tuijottava tiukka katse tekevät pöllöstä inhimillisen oloisen otuksen.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

5.12.2017 10.14Irokeesipäinen puputtaja Pirjo Silveri

Vanha testamentti nimeää harjalinnun saastaiseksi eläimeksi. Inhottavasta maineesta huolimatta värikäs siivekäs on valittu Israelin kansallislinnuksi.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

1.11.2017 13.39Ylväs, äänekäs taivaan auraaja Pirjo Silveri

Kurki on suomalaisten parhaiten tuntemia lintulajeja. Entisajan ihminen pystyi ilman kiikaria tai kaukoputkea tunnistamaan suurikokoisen, ylvään ja äänekkään taivaan auraajan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

4.10.2017 13.08Vähäinen, vaatimaton varpunen Pirjo Silveri

Varpunen on väritykseltään ja elinympäristönsä vaatimuksilta vaatimaton. Tuttu tirskuttaja pärjää sekä maaseudulla että kaupungissa. Se on pulun ja harakan ohella parhaiten ihmisen kumppaniksi sopeutunut lintulajimme.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

5.9.2017 13.14Tumma, komea älykkö Pirjo Silveri

Lintuhavainnoista saa lukea jo ison kirjan alkulehdillä. Korppi (Corvus corax) on ensimmäinen nimeltä mainittu laji. Aiemmissa raamatunsuomennoksissa siitä käytettiin nimitystä kaarne, ja sellaisena lintu esiintyy myös Kalevalassa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

1.8.2017 16.11Siunattu lintuharrastus Pirjo Silveri

 Linnut ovat siunattu kiinnostuksen kohde. Jeesus neuvoi katsomaan taivaan lintuja, joten harrastajalla on korkein mahdollinen suojelija.

Raamatussa on runsaasti luontoon liittyviä tekstikohtia, joita ei pidä sivuuttaa liian köykäisesti. Sekä kasveista että eläimistä puhutaan tarkasti ja johdonmukaisesti.

 ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut!”(Matt. 6:26)

Lue lisää | 0 Kommenttia