Sattumuksia kirkon kulmilta
Johanneksen kirkon Johannes
Tämänkertaiseen Sattumuksia-juttuun sisältyy hämmästyttävä tosielämän yhteensattumus. Mutta ennen kuin päästään siihen, kerron oheisen kuvan tarinan.

Sommittelu vahaukoilla oli kuitenkin vasta ensimmäinen vaihe Simbergin työssä: jotta materiaalin saisi herätettyä henkiin, tarvittiin eläviä malleja, ja sellaisina hän käytti paikallisia poikia.
Arvaattekin jo varmaan, että kuvan herrasmies liittyy asiaan. Kyllä, hän on Johannes Kotka, alttarilta katsoen oikeanpuoleisista köynnöksenkantajista kuudennen malli. Tai ainakin yksi heistä – kantajien esikuvina kun saattoi toimia useampiakin poikia.
Kuva on Aamulehden köynnöksenkantajien malleista kertovasta jutusta, joka ilmestyi jouluaattona 1954. Tuolloin Simbergin maalaustyöstä oli kulunut jo melkein viisi vuosikymmentä, mutta Kotka vaikutti muistavan kohtaamisen taiteilijan kanssa erittäin hyvin. Kokemus lienee siis ollut mieleenpainuva.

Kuorolaulua harrastanut Kotka nimittäin kuului melkein kolme vuosikymmentä nimenomaan Tuomiokirkon kuoroon – ainakin osittain juuri siksi, että hänen kuvansa löytyi sen lehterin kaiteesta.
Onhan se epäilemättä ollut komeaa antaa äänensä soida Tuomiokirkon holvikaarissa ja laulaa samalla vähän nuoremmalle itselleenkin!
Mutta mikä se yhteensattumus oli, jonka alussa mainitsin?
No, minäpä kerron: kävi nimittäin niin, että Kotka-jutun kanssa samalta sivulta silmiini osui myös pikkuruinen uutinen Tampereella ilmestymisensä alkavasta seurakuntien lehdestä, Tampereen Kirkkosanomista – samasta lehdestä, joka myöhemmin muuttaisi nimensä Sillaksi.
Siis Siltaan juttua kirjoittaessani kaikkien mahdollisten Aamulehtien kaikista mahdollisista sivuista osuin juuri sille, jossa kerrotaan Sillan syntymästä.
Mikähän lienee tällaisenkin sattumuksen todennäköisyys?
Lähteet: Tampereen tuomiokirkon lehterifriisin mallit ovat jo ikämiehiä. Aamulehti 24.12.1954; Kivinen, Paula: Tampereen Tuomiokirkko (WSOY, 1986).
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi