Iso kirja kasvaa
Kylvövirvilästä tai rokkalinssistä ainekset papukeittoon
Jokainen kasvissyöjä tai aikaansa seuraava kotikokki suosii keittiössään linssejä, härkäpapuja ja muita palkokasveja.
Ei mitään uutta auringon alla, kommentoisi luultavasti
Vanhan testamentin Saarnaaja. Samat ainekset kuuluivat jo Raamatun ajan
ihmisten ruokavalioon.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa on kertomus patriarkka Iisakin ja vaimonsa Rebekan pojista. Esau myy esikoisoikeutensa keittokulhollisesta kaksosveljelleen Jaakobille. Vielä vuoden 1933 raamatunkäännöksessä puhutaan hernekeitosta, nykysuomennoksessa ruoka on vaihtunut papukeitoksi. Todennäköisesti raamatullinen soppa oli kuitenkin linssikeittoa.
”Kerran, kun Jaakob valmisti keittoa, Esau tuli väsyneenä metsästysretkeltään ja sanoi Jaakobille: ”Anna vähän tuota ruskeaa, tuota ruskeaa keittoa, minä olen ihan lopussa.” Tästä syystä hän sai nimen Edom. Mutta Jaakob sanoi: ”Myy minulle ensin esikoisuutesi.” Esau sanoi: ”Minä varmaan kohta kuolen. Mitä hyötyä minulle on esikoisuudesta?” Jaakob sanoi: ”Vanno minulle ensin.” Niin Esau vannoi ja myi Jaakobille esikoisuutensa. Sitten Jaakob antoi hänelle leipää ja papukeittoa, ja Esau söi ja joi, nousi ja meni tiehensä.” (1. Moos. 25)
Myös englanninkielisessä Raamatussa Jaakobin keitto on papukeittoa, mutta saksalaisessa ja ruotsalaisessa linssikeittoa. Väriltään se on kaikissa näissä kolmessa punaista, siis punaisista pavuista tai linsseistä valmistettua. Suomalaisille keitto tarjotaan isossa kirjassa ruskeana.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä: suomen kielessä linssi (Lens culinaris) tunnetaan myös kylvövirvilänä ja rokkalinssinä.
Kasvilta nimi optiikkaan
Linssi on kotoisin Lähi-idästä, missä sitä viljeltiin jo
kivikaudella. Nykyään Intia, Turkki ja Kanada ovat tärkeimpiä viljelyalueita.
Hiiltyneitä linssejä on löytynyt vanhimmista maataloutta
harjoittaneista kylistä noin ajalta 6000–7000 eKr. Pronssikaudella linssi alkoi
esiintyä yleensä yhdessä vehnän ja ohranjyvien kanssa.
Virnoja muistuttavaa, alle puolimetristä kasvia on
esiintynyt Pyhän maan alueella sekä villiintyneenä että viljeltynä. Sen varsi
on hento, haaroittunut ja pysty, lehdet vuoroittaiset ja tasapariset.
Lehtiruodin päässä on yleensä kärhi.
Lehtihankojen terttuihin puhkeaa valkoiset, vaaleanpunaiset
tai lilaviiruiset pienet kukat. Niistä muodostuu pitkulaisia palkohedelmiä,
joissa on 1–3 linssimäistä siementä.
Viljelty linssi on todennäköisesti kehittynyt itämaisesta,
varsinkin Galileassa kasvaneesta linssilajista (Lens orientalis).
Kameran ja kaukoputken optinen linssi on saanut kasvin
mukaan nimensä, koska muodoltaan kupera linssi muistuttaa kasvin siementä.
Ihmiskunta on tuntenut kasvin tuhansia vuosia varhemmin kuin lasilinssin.
”Ota vehnää, ohraa,
papuja, linssejä, hirssiä ja vaivaisvehnää, pane ne samaan astiaan ja leivo
niistä itsellesi leipää.” (Hes. 4:9).
Raamatussa filistealaisia vastaan taistelleiden Daavidin ja
hänen soturiensa rautaisannoksiin sisältyi linssiä. Linssipeltoa kannatti
puolustaa, ja ”Herra antoi suuren voiton”. (2. Sam. 23:11–12).
Linssit ovat helppokäyttöisimpiä palkokasveja, koska niitä
ei tarvitse liottaa, vaan huuhtelu riittää. Valittavana on erivärisiä
lajikkeita, tunnetuimpia ovat punaiset ja vihreät, mutta on myös ruskeita,
keltaisia sekä kaviaarimaisia mustia, joita myydään kauppanimellä belugalinssi.
Linssejä on käytetty keittoihin ja muhennoksiin, nuoria,
pehmeitä palkoja syöty raakana vihannesten tapaan ja jauhettua linssiä lisätty
leipäviljaan. Koko kasvi on myös käyttökelpoista eläinten rehua.
Itämaisessa keittiössä linssejä saatetaan käyttää päivittäin.
Suomalaisillekin tuttu on intialainen dal-keitto tai -pata, joka tarjoillaan
riisin ja kasvisten kanssa. Linssiruokien mausteeksi sopivat esimerkiksi
korianteri ja juustokumina.
Virnan sukulainen härkäpapu
Ympäristötietoinen korvaa mielellään eläinperäistä
proteiinilähdettä palkokasveilla. Pavut, linssit ja herneet, kasvissyöjän
perusraaka-aineet, ovat eettisiä valintoja, sillä niiden käyttö vähentää
ilmasto- ja ravinnekuormitusta.
Papusoppa vie ajatuksia ensimmäisenä hernerokkaan.
Yleiskielessä papu on laaja käsite. Sillä voidaan tarkoittaa pavun näköisiä
kasvinosia, toisaalta sillä voidaan viitata sekä kasvin palkoon että sen
löytyviin siemeniin tai marjankaltaisiin osiin. Jossakin murteissa tavallisia
herneitä kutsutaan pavuiksi.
Alkuaan suomenkielinen papu-sana lienee tarkoittanut vain
härkäpapua (Vicia faba), jota meillä
on viljelty paljon ennen perunaa, ainakin jo 600-luvulta asti. Kasvien
tieteellinen luokittelu on tarkentunut, eikä härkäpapu nykyisessä biologisessa
jaottelussa kuulu lainkaan papujen sukuun. Härkäpapu on samaa sukua kuin
toisessa Samuelin kirjassa mainitut virnat (Vicia):
”He toivat hänelle ja
hänen väelleen vuoteita, vateja ja saviastioita sekä ruoaksi vehnää, ohraa,
jauhoja, paahdettuja jyviä, papuja ja virnoja, hunajaa, voita, juustoja ja
lampaita. He näet ajattelivat: Väki on varmasti väsynyt autiomaassa ja on nyt
nälissään ja janoissaan.” (2. Sam. 17:28–29)
Härkäpapu on pystykasvuinen, tanakkavartinen ja kärhetön, ja
sillä on isot lehdet ja palot. Siemenet voivat olla herneen kokoisia pyöreitä
tai yli sentin pituisia litteitä. Sitä
on kasvatettu sekä valkuaispitoiseksi ihmisravinnoksi että rehukäyttöön.
Herne kirkkokuvaan
Tuttu herne (Pisum
sativum) on kasvikunnan parhaita valkuaislähteitä, ja se kuuluu vanhimpiin
ihmisen viljelemiin kasveihin. Taiteilija Osmo
Rauhala ei siis Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa sattumalta valinnut juuri
pioneerikasvi hernettä teokseensa Maan kasvu. Rauhalan luomiskertomuksen
kolmannen päivän kuvassa maapallolle alkaa ilmaantua elämää.
Todisteita herneestä on löytynyt Lähi-idästä noin 7 500
vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suomessa makrofossiilisia jäänteitä on löydetty
Hämeenlinnan seudulta, Naantalin keskiaikaisen luostarikirkon kaivauksista,
Turun useista keskiaikaisista raunioista, Kuusiston linnan raunioista. Nämä
jäänteet ovat yleensä ajoitettu 1000–1300-luvuille.
Pirjo Silveri
Jaakobin linssikeitto
(4 annosta)
4 dl punaisia linssejä
1,5 l kana- tai kasvislientä
2 sipulia
1 porkkana
2 lehtisellerin vartta
1 purjo
0,5 tl jauhettua kuminaa
2 rkl valkoviinietikkaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Paloittele kasvikset. Pane linssit, sellerit ja porkkana ja
purjo kiehumaan kana- tai kasvisliemeen. Kiehuta hiljalleen noin 30 minuuttia,
kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää nestettä tarvittaessa. Lisää lopuksi kumina,
viinietikka sekä öljyssä kuullotetut sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.
(Ohje Pirkko Jurvelin: Raamatun ajan keittokirja, Art House
2009
Kirjallisuutta:
Huttunen, Huikuri, Kokkonen, Muikku, Nykänen: Raamatun
kasvit. Botanian tietolaari 6. Joensuun yliopiston kasvitieteellinen puutarha
1996
Häkkinen, Lempiäinen: Aaloesta öljypuuhun. Suomen kielellä
mainittuja kasveja Agricolan aikaan. Teos 2011
Jurvelin: Raamatun ajan keittokirja. Art House, 2009
Lempiäinen: Kuvien kieli. WSOY 2002
Suomela, Louhivuori, Järvinen: Viinitarha viheriöi. Raamatun
maan kasveja. SLS 1996
Väisänen: Kristilliset symbolit. Ikkuna pyhään. Kirjapaja
2011
Väisänen: Mitä symbolit kertovat. Taidetta pintaa
syvemmältä. Kirjapaja 2015