Mitä nykypäivän someniskat palvovat?
Juhamatti Vahdersalon uskonnon ja sosiaalisen median suhdetta tutkiva kuvasarja Modern Religion on nähtävillä vain Vanhassa kirkossa 12–14. syyskuuta: uutta näyttelyä ei ainakaan toistaiseksi ole kaavailtu.
Vahdersalo on kansainvälisesti palkittu kuvaaja-kuvataiteilija Orivedeltä. Viime vuonna Euroopan ammattikuvaajien liitto (FEP) palkitsi hänet vuoden eurooppalaisena ammattivalokuvaajana ja myös digitaalikuvittajana.
– Varastoon kerääntyi johdoista sekä erilaisista virtalähteistä muodostunut epämääräinen röykkiö, ja kasa vanhoja osaksi purettuja tietokoneita sekä rikkinäisiä kännyköitä inspiroi keksimään idean, joissa pääsisin näitä hyödyntämään ennen niiden lopullista kierrättämistä, Vahdersalo kertoo näyttelyidean alkuvaiheista.
Kuvasarja käsittelee älylaitteiden ylikorostunutta roolia.
– Somekulttuuri ja sen mahdollistavat laitteet ovat nykypäivänä erittäin merkittävässä roolissa jokaisen arjessa, ja mielestäni esimerkiksi älypuhelimet muistuttavatkin jo epäjumalaa, jota kumarassa ihmiset someniskoineen palvovat. Teknologian hyödyistä ei tarvitse kiistellä, mutta sen kohtuukäyttö voi olla monelle haastavaa.
– Ajattelin, että kun tätä tarinaa kärjistäen kertoo kuvina raamatullisia henkilöitä muistuttavien tai muiden uskonnollisten teemojen kautta, voisi kuvasarjasta tulla vaikuttava. Päätin ottaa aiheita kuviini uskontoon liittyvistä lauseista, maalauksista, riiteistä ja Raamatun kertomuksista.
– Lokaatiot, mallit, lavastus, puvustus ja rekvisiitta vaikuttivat merkittävästi aihevalintoihin. Sarjaan valitsin tehtäväksi sellaiset kuvat, joihin tiesin löytäväni kaiken tarvittavan sekä mallien että lavastuksen puitteissa.
Vahdersalon kuvat ovat piirroksen teräviä ja värit vahvoja. Kuvissa Jeesus kehrää rukilla ilmastointiteippiä eli ”jeesusteippiä”, porkkana istuu hammaslääkärin tuolissa ja lumiukko on palannut matkalta.
– Pidän jyrkistä valoista, joilla katsetta ohjataan kuvan pääasiaan, ja piilotan yksityiskohtia varjoihin.
– Tarinan kerronnassa on mielestäni tärkeintä antaa
katsojalle vapaus tulkita, ilman rautalankaa, ja tarjota myös vaihtoehtoisia
tarkoituksia. Siksi pidän "väljästä" tarinankerronnasta, joita
joissain kuvissani käytän varsin paljon myös. Jos haluan kertoa tarinan täysin
omilla ehdoillani ja ilman tulkintaa, käytän dramatiikkaa ja provosointia,
jotka herkästi menevät ihon alle.

Jumalat, perkeleet, usko ja epäusko
Vahdersalo on Agnostikkoklubin vieraana 12.9. kello 20 Vanhassa kirkossa. Tuolloin hänen kanssaan keskustellaan taiteesta, jumalista, perkeleistä, uskosta ja epäuskosta.
Taiteilija ei halua määritellä itseään ateistiksi tai agnostikoksi – lokerointi kahlitsee ja vie vapauden. Hän pitää Agnostikkoklubia konseptina todella mielenkiintoisena.
– Vapaa keskustelu aiheesta ilman pelkoa tuomitsemisesta ja molemminpuolinen näkemys sekä ymmärrys luovat helpottuneen sekä mielenkiintoisen ilmapiirin.
– En ole mikään verbaalilahja, ja omat ajatuksen ovatkin usein helpompi asettaa kuviksi kuin avata niitä suullisesti. Pidän kokemukseen perustuvista tulkinnanvaraisuuksista, joten heikosti muotoiltuihin mustavalkoisiin lauseisiini liittyy usein pelko väärinymmärtämisestä.
Illan musiikista vastaa folkahtava laulaja-lauluntekijä Pekka Tapani. Koronan vuoksi tapahtuman osallistujamäärä on rajattu sataan.
Teksti: Asta Kettunen
Lisätietoja Agnostikkoklubin ohjelmasta Vanhan kirkon verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta: Instagram: @vanhakirkko ja Facebook: tampereenvanhakirkko
Juhamatti Vahdersalon Internet-sivut