Arkisto 2016
Yhteisöpajat rakentavat uutta ja kokeilevat tuoreita työtapoja
Yhteisöpajat ovat seurakuntien omistamia ja niitä toteutetaan yhteistyössä Tampereen hiippakunnan, Diakonia-ammattikorkeakoulu Diakin sekä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.
– Pajoihin
rekrytoidaan mukaan erilaisia toimijoita ja keskeinen lähtökohta on
vertaisoppiminen. Toiminta myös räätälöidään aina paikallisiin olosuhteisiin
sopivaksi, kiteyttää yhteisöpajoja ideoinut johtaja Matti Helin Diakista.
Uutta vanhan pohjalle
Tuomiokirkkoseurakunnan Aleksanterin kirkko on jatkossa yksi Tampereen yhteisöpajoista. Seurakunnan muut yhteisöpajat rakentuvat Finlaysonin kirkon sekä Kaupin vastaanottokeskuksen ympärille.
Aleksanterin kirkosta halutaan yhteisöpajalla saada aikaan diakoninen kansalaistoiminnan keskus.
Pastori Minnamaria Tammisalo sekä diakoniatyöntekijä Kaisu-Leena Taulu ovat innostuneita yhteisöpajan avaamista mahdollisuuksista.
– Tyhjästähän ei Aleksanterin
kirkossa tarvitse lähteä liikkeelle yhteisöjä luomaan. Esimerkiksi Tuomasmessun
ja Avoimen kirkon puitteissa on kirkollamme jo tehty arvokasta ja laajaa
pohjatyötä, Tammisalo sanoo.
Paljon yhteistyömahdollisuuksia
Tammisaloa kiinnostaa yhteisöpajoissa erityisesti se, miten uudenlaisia ihmisiä ja organisaatioita saataisiin tekemään asioita seurakunnan ja seurakuntalaisten kanssa. Mahdollisuuksia on paljon.
– Lähikirkkomme alueella sijaitsee lukuisia kolmannen sektorin toimijoita ja yrityksiä. Myös pääkirjasto Metson kanssa olisi mielenkiintoista toteuttaa uudenlaista yhteistyötä.
Aleksanterin kirkossa tehdään Taulun mukaan jo nyt runsaasti vapaaehtoistyötä. Yhteisöpajan myötä siinäkin voitaisiin kokeilla tuoreita näkökulmia.
– Jatkossa emme
kutsuisi vapaaehtoisia ainoastaan tekemään tarkkaan määriteltyjä tehtäviä, vaan
he voisivat pikemminkin tulla havainnoimaan kirkolle. Mikähän täällä voisi olla
se asia, johon haluaisin tarttua?
Rohkeitakin kokeiluja tarvitaan
Tammisalo ja Taulu ovat aloittaneet parinkymmenen muun henkilön kanssa Diakin Yhteisönrakentajakoulutuksen. Siellä opetellaan käytännön työkaluja yhteisöpajoihin jalkautettavaksi.
– Käymme läpi muun muassa erilaisia voimauttavia menetelmiä. Esimerkiksi Minun tarinani -identiteettityöskentelyä tultaneen jossakin vaiheessa kokeilemaan myös Aleksanterin kirkossa, Taulu sanoo.
Minnamaria Tammisalolla on paljon odotuksia yhteisöpajojen suhteen. Hän uskoo niiden voivan parhaimmillaan olla jopa muuttamassa käsityksiä koko kirkosta.
– Elämme nyt etsikkoaikaa. Seurakuntien tulee näkyä yhteiskunnassa, meidän pitää kertoa olevamme olemassa.
– Kokeiluja ei saa pelätä.
Kirkossa me tarvitsemme jopa uhkarohkeita uusia tapoja tehdä asioita, Kaisu-Leena
Taulu täydentää.
Hengellisyys ytimessä
Yhteisöpajat eivät suinkaan merkitse hengellisyyden piilottamista. Jatkossakin kaiken seurakuntatoiminnan lähtökohtana on alttari ja risti.
– Toimintatavat muuttuvat ajan myötä, mutta ihmisten hengellinen kaipuu ei ainakaan vähene. Toivottavasti esimerkiksi näillä yhteisöpajoilla pystymme vastaamaan nykyajan tarpeisiin, Tammisalo sanoo.
Minnamaria Tammisalo ja Kaisu-Leena Taulu kannustavat kaikkia yhteisöpajojen ajatuksesta innostuneita ottamaan rohkeasti yhteyttä niiden vetäjiin.
– Eikä tarvitse todellakaan olla mikään seurakunta-aktiivi. Kaikki ovat omista lähtökohdistaan tervetulleita rakentamaan uudenlaisia yhteisöjä.
Teksti: Vesa Keinonen
Kuva: Hannu Jukola
