”Ukrainan sota on myös meidän sotamme”
– Epäoikeudenmukaisuus on sana, joka ensimmäisenä tulee mieleeni, kun ajattelen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Siksi halusin auttaa ukrainalaisia, miettii Kai Parkkola, Puolustusvoimien lääkintäkommodori evp ja sotilaslääketieteen professori emeritus Tampereen yliopistosta.
– Jo ensimmäisinä sotaviikkoina ajattelin, että Ukrainan puolustussota on myös meidän sotamme täällä Suomessa, lisää Parkkola.

Huhtikuussa 2022 Parkkola sai puhelun Oskar Hiekkaselta, nuorelta kauppatieteen maisterilta, jonka tavoitteena oli hankkia kenttäambulanssi rintamalle Ukrainaan. Hän pyysi apua Parkkolalta.
– Kysymys osui ydinosaamiseni keskiöön, eli tarjonta kohtasi kysynnän. Olen eläkkeellä, eli olin sillä hetkellä varmaan Suomen joutilain henkilö, jolla on asiantuntemusta ja halua auttaa. Niinpä otin tehtävän vastaan.
Samaan aikaan alkoi hankkeen rahoituksen selvitteleminen. Tampere-Hervannan Rotaryklubiin kuuluva Parkkola kääntyi järjestönsä puoleen.
Kansainvälinen Rotarysäätiö myönsi Tampere-Hervannan Rotaryklubille 25 000 euroa kenttäambulanssien varustamiseen. Kun mukaan saatiin vielä toinen klubi Uudesta-Seelannista, nousi hankerahoitus 50 000 euroon.
Sen jälkeen alkoi tiivis työrupeama. Parkkola suunnitteli, millaisia tavaroita tarvitaan, ja Hiekkanen etsi ja osti ne verkosta.
– Olimme hyvä parivaljakko, sillä meillä oli yhteinen ajatus: halvalla pitää saada käyttökelpoista. Se tarkoitti, että hankimme käytettyjä pakettiautoja, mieluiten nelivetoisia, ja hankimme niihin varusteet.
Parkkola keskittyi tarvikkeissa oleelliseen.
– Etulinjassa ihmisen henki voidaan usein pelastaa, kun pystytään tyrehdyttämään suuret verenvuodot, avaamaan tukkeutuneet hengitystiet ja hoitamaan ilmarinta.
Lisäksi ambulansseihin rakennettiin potilaspaareja, jotka kiinnitettiin tavarankuljetuslenkkeihin hihnojen ja vuorikiipeilijöiden karbiinihakojen avulla.
– Ei ehkä Suomen tieliikennelain hyväksymä rakennelma, mutta Ukrainan sotatilanteeseen käypä ratkaisu, hymyilee Parkkola.
Asiantuntija hyväksyi ambulansseihin vain kaksi elektronista laitetta: verenpainemittarin sekä veren happipitoisuutta mittaavan klipsin, joka laitetaan sormenpäähän.
Varoja kertyi yli 160 000 euroa
– Kustannukset puristettiin minimiin, ja 10 000 eurolla saatiin auto, varusteet ja kuljettajalle paluukyyti Suomeen.
Hienointa Parkkolan mukaan on, että monet yritykset antoivat tuntuvia alennuksia tarvikkeiden hinnoista, kun ne huomasivat, että maksajana on Rotary-järjestö, ja avustuskohteena Ukraina.
– Järjestö on tunnettu hyvästä verkostoitumisestaan. Monessa kohtaa muutenkin tuntui, että hankkeessa oli iso johdatus mukana.
– Lisäksi keräykseen saatiin mukaan suuri joukko yrityksiä ja yksittäisiä lahjoittajia, jotka antoivat rahaa sekä humanitaarista avustustavaraa. Kokonaissumma oli lopulta yli 160 000 euroa, hämmästelee Parkkola kiitollisena.
Ukrainaan saatiin toimitettua kaikkiaan 13 kenttäambulanssia ja yksi lahjoituksena saatu kuorma-auto vuosina 2022–2023. Jokainen Suomesta Ukrainaan ajettu auto täytettiin humanitaarisella avustustavaralla, jonka keräämisestä vastasi Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa.
Vaikeuksia Puolan rajalla
Kenttäambulanssien toimittaminen perille ei ollut niin helppoa kuin aluksi kuviteltiin.
– Puolassa meitä todella kyykytettiin, ja jouduimme yrittämään rajan ylitystä kolmesta paikasta. Jouduimme välillä palaamaan takaisin Suomeen kuudeksi päiväksi, kertoo Parkkola, joka itse toimi yhden pakettiauton kuljettajana.
Lopulta autosaattue pääsi Ukrainan puolelle, mutta joutui ajamaan loppumatkan – sata kilometriä – yöllä, vaikka pimeässä ajamista ei suositella sotatoimialueella turvallisuussyistä.
Lopulta autot ja tarvikkeet saatiin luovutettua Kharkiv New Level -rotaryklubille, eli Harkovan uudelle rotaryklubille.

Illanvietto harkovalaisten rotareiden kanssa oli ikimuistoinen.
– He ottivat ambulanssit kiitollisina vastaan, ja illan aikana oli lämmin ja ystävällinen tunnelma. Sovimme, että kun sota päättyy, tapaamme uudelleen Harkovassa.
Kävelevä veripankki auttaa rintamalla
Kai Parkkolan asiantuntemusta tarvittiin myös Kävelevä veripankki -avustushankkeessa, jonka Tampere-Hervannan Rotaryklubi aloitti syyskuussa 2024. Kenttäambulansseja varten kerättyjä varoja oli vielä jäljellä, ja lisäksi aloitettiin uusi keräys verensiirtoyksikköjen hankkimiseksi Ukrainaan.
Kävelevä veripankki tarkoittaa toimintamallia, jossa ennalta testatut ja soveltuvat verenluovuttajat voidaan kutsua luovuttamaan verta esimerkiksi aseellisen konfliktin, laajan tai pitkäkestoisen suuronnettomuuden, haastavien logististen etäisyyksien tai päivittäisen verihuollon vakavien häiriötilanteiden takia. Luovutettua verta ei erotella komponenteiksi, vaan se käytetään kokoverenä mahdollisimman lähellä luovutuspaikkaa. (Timo Jama ja Jouni Lauronen, Duodecim. 2024; Vol. 140, No. 13–14)
Ukrainaan toimitettiin tyhjiä veripusseja, verensiirtoletkuja, Eldon-kortteja veriryhmän määrittämiseksi sekä viruspikatestejä. Verensiirtoyksiköt kuljetettiin ukrainalaisille rotareille Harkovaan ja edelleen toimitettavaksi eturintamaan potilaiden hoitoon.
– Hanke sai rahaa myös viime marraskuussa järjestetyn Tuomasmessun kolehdista ja Kirkon Ulkomaanavun keräyksestä. Kaikkiaan koottiin 8000 euroa ja sillä hankittiin noin 550 veripussia, joiden avulla noin 450 haavoittunutta ihmistä voidaan pelastaa Ukrainassa, kertoo Parkkola, joka toimii messuavustajana Tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalveluksissa.
Toiveena oikeudenmukainen rauha
Parkkolan mukaan ukrainalaiset ovat rotareiden ajatuksissa edelleen.
– Viime kokouksessa väki taas kyseli, jatketaanko auttamistyötä. Joitakin ajatuksia meillä on, mutta ei vielä konkreettista suunnitelmaa.
Kai Parkkola on pohtinut, koska sodan päättyminen olisi mahdollinen Ukrainassa.
– Rauha tulee joskus, mutta emme tiedä, millainen se on. Toivottavasti Ukrainan rauhasta tulee oikeudenmukainen. On vain annettava aineellista apua, ja laitettava kädet ristiin. Se, mikä ei ole ihmiselle mahdollista, on mahdollista Jumalalle.
Teksti: Kirsi Airikka
Rotary-järjestö täytti helmikuussa 120 vuotta. Merkkipäivää juhlistetaan Suomen ja Viron yhteisessä tapahtumassa 24.5.2025 Tampere-talossa. Teemana on rauha.