Ihmiset

7.5.2025
Kaksi intohimoa ja uraa

Oopperalaulaja, tenori Tero Harjunniemi on tuttu nimi, jos vähänkään on seurannut tamperelaista ja suomalaista musiikkielämää viime vuosikymmeninä. Harva ehkä tietää, että hänen elämässään on kuitenkin kulkenut koko ajan toinenkin ura laulamisen rinnalla.

Ympäristö

7.5.2025
Metsät ovat Sipe Santapukin voimapaikkoja

Teiskoon nousee toukokuun lopulla maamme kolmas Apulanta-metsä. Bändin rumpali Sipe Santapukki haaveilee omasta suojelumetsästä.

Arjessa

7.5.2025
Mummon Kammarin vapaaehtoiset ovat tärkeä tuki vanhuksille

Vanhusten palveluihin kohdistetut säästötoimet ovat puhuttaneet Suomessa koko alkuvuoden ajan. Säästöt ja niiden vaikutukset on pantu merkille myös vapaaehtoista vanhustyötä järjestävässä Tampereen seurakuntien Mummon Kammarissa.

Arjessa

7.5.2025
”Kerho on aivan paras juttu”

Vanhemmat ovat olleet hyvin tyytyväisiä Vuoreksen seurakuntakodissa viime syksynä alkaneeseen kokeiluun, jossa päiväkerho tarjoaa lapsille puuhaa neljänä päivänä viikossa neljä tuntia kerrallaan. Lapsetkin ovat lähteneet kerhoon mielellään.

Ajassa

7.5.2025
Tampereen seurakunnilla keräys kansainvälisten opiskelijoiden avuksi

Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä on avannut keräyksen kansainvälisten opiskelijoiden tukemiseksi. Huhtikuussa alkanut keräys jatkuu vuoden loppuun.

Usko

7.5.2025
Keskustelun vaikea ja välttämätön tie

– Mitä tiukempaa yksimielisyyttä vaaditaan, sitä enemmän syntyy jakolinjoja, toteaa Tampereen emerituspiispa Juha Pihkala. Tuore muistelmateos korostaa keskustelua eri tavoin ajattelevien kesken.

Arjessa

7.5.2025
Missä OSAAT voi auttaa?

Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen seurakuntien toteuttamassa OSAAT-hankkeessa edistetään diakoniatyön noin 30–64-vuotiaiden asiakkaiden mielen hyvinvointia. Hankkeen tavoitteita selventävät projektipäällikkö Riina Viitala Diakista ja hanketyöntekijä Sanni Siirtola Tampereen seurakunnista.

Usko

7.5.2025
Pyhiä sanoja tien päälle

Moottoripyörät ja hengellinen keskustelu yhdistyvät Gospel Ridersin toiminnassa ympäri maan. Tampereen alueella valtakunnallisen moottoripyöräkerhon jäseniä on satakunta. Kerhoon voivat liittyä kristikuntaan katsomatta sekä naiset että miehet, ja vaikkeivät omistaisi moottoripyörää.

Arjessa

7.5.2025
Ruokapankin arvostus näkyi äänestyksessä

Tampereen seurakuntien Ruokapankki sijoittui toiseksi Pirkanmaan Osuuskaupan maaliskuisessa Kuulolla-äänestyksessä. Se sai viidenneksen annetuista äänistä, eli yli 5200 ääntä.

Kulttuuri

7.5.2025
Sielunmessu puhdistaa ja puhuttelee

Tampereelle saadaan toukokuussa harvinaisia vieraita, kun Sinfonia Lahti saapuu kapellimestari Dalia Stasevskan johdolla Tampere-taloon, ja Giuseppe Verdin säveltämä sielunmessu esitetään yhdessä Tampereen Oopperan kuoron ja solistien kanssa.

Ajassa

7.5.2025
”Ukrainan sota on myös meidän sotamme”

– Epäoikeudenmukaisuus on sana, joka ensimmäisenä tulee mieleeni, kun ajattelen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Siksi halusin auttaa ukrainalaisia, miettii Kai Parkkola, Puolustusvoimien lääkintäkommodori evp ja sotilaslääketieteen professori emeritus Tampereen yliopistosta.

Kulttuuri

7.5.2025
Suunta hukassa

Minkä verran yksilöllä on vapautta päättää toiminnastaan ja pysytellä halutessaan oravanpyörän ulkopuolella. Esimerkiksi tätä teemaa tuo esiin Hannaleena Kuhnan ohjaama Tukkateatterin Jumalallinen unohdus – inhimillinen erehdys.

Usko

2.4.2025
Kirkko on toivon siemen

Goottirokkari Jyrki 69 opiskelee teologiaa ja on pitänyt jo ensimmäisen saarnankin. Hän ei arvele löytäneensä kristinuskoa, vaan palanneensa kristillisille juurilleen.

Usko

2.4.2025
Lapsi ymmärtää ihmeen

Pääsiäisen tapahtumista voi pienelle kertoa niin, ettei tämän tarvitse pelätä kärsimystä ja kuolemaa. Ilosta lapsi osaa jo – aikuista paljon paremmin – ottaa kaiken irti.

Kulttuuri

2.4.2025
Kun kaikki vanha meni rikki

– Kun menettää läheisen ihmisen itsemurhan kautta, on pysyvästi toisella puolella. Se kuulostaa karulta, mutta niin olen kokenut.

Kulttuuri

2.4.2025
Tuore sielunmessu saa kantaesityksen Tampereella

Pääsiäisen jälkeisenä perjantaina Pispalan kirkossa kuullaan uutta musiikkia osana Leena Julinin väitöskirjatutkimusta Shared humanity. Artistic research on recognizable and non-recognizable elements for present-day people in the Christian tradition.

Kulttuuri

2.4.2025
Kuinka palmusunnuntain laulu päätyi suosituksi jouluvirreksi?

Saksalainen Georg Joseph Vogler sävelsi Hoosianna-hymnin alun perin palmusunnuntain kuorolauluksi. Kuinka se päätyi suosituksi jouluvirreksi, Samuli Korkalainen Sibelius-Akatemiasta?

Arjessa

2.4.2025
Idea, jota kannattaa monistaa

Tammerkosken partaalla sijaitsevan kerrostalon asukkaat keksivät pari vuotta sitten yksinkertaisen vaihtoehdon etenkin ikääntyviä ihmisiä usein vaivaavalle yksinäisyydelle. Kahden rapun asukkaat ottivat kellaritilan haltuun ja alkoivat kokoontua yhteen.

Arjessa

2.4.2025
Avoin kahvila on viikon kohokohta

Härmälän kirkon Avoin kahvila on monille kävijöille viikon kohokohta. – Ihmiset oikein odottavat keskiviikkoa. Tällainen vapaamuotoinen kahvila on meille hyvin tärkeä, kertoo Härmälänrannassa asuva Hannu Telenius.

Ajassa

2.4.2025
Viinikan kirkon kellot näyttävät nyt oikeaa aikaa

Viinikan kirkon tornin viisarikellojen koneisto on uusittu, ja ajannäyttötaulut toimivat niin kuin pitääkin.

Ajassa

2.4.2025
Vinkkejä tv-pulmissa saa myös pikkaraisilta

Mummon Kammarin pikkaraiset auttavat monenlaisissa kodin pienissä puuhissa. Yksi heistä, Mikko Rämö, on ollut mukana porukassa kuutisen vuotta.

Kulttuuri

2.4.2025
Natseja vastustaneesta Bonhoefferista elokuva

Maaliskuussa sai Suomessa ensi-iltansa yhdysvaltalainen elokuva Bonhoeffer (2024), joka kertoo natseja vastustaneen saksalainen teologin Dietrich Bonhoefferin (1906–45) elämäntarinan.

Ihmiset

2.4.2025
Vapaaehtoisystävyys ilahduttaa

Vapaaehtoinen Kati Lindberg on ollut pitkään mukana Mummon Kammarin toiminnassa. Myös Palvelukoti Impivaarassa parisen vuotta asunut Ulla-Maija Karvola toimi aikaisemmin vapaaehtoisena.

Kulttuuri

5.3.2025
Taide muuttaa maailmaa

Kohtaamattomuus, yksinäisyys ja suojattomuus ovat teemoja, joita näytelmäkirjailija Sirkku Peltola on tutkinut näytelmissään koko elämänsä ajan. Elämän suuria arvoituksia on, mitä on ihmisyys, ja miksi meidän on niin vaikea jakaa sitä toistemme kanssa.

Usko

5.3.2025
Nuorekas messu alkoi kokeiluna Messukylässä

Oman näköistä ja itse tehtyä. Nämä ovat avainajatukset messukokeilussa, joka alkoi Messukylässä helmikuussa. Suunnittelun ydintiimiin kuuluvat Elo Saari ja Miikka Vehmas ovat kokeilusta innoissaan.

Arjessa

5.3.2025
Tärkeintä on yhdessäolo

Ystävällinen ilmapiiri, lämmin tunnelma, hyvä seura, mielenkiintoinen ohjelma ja maukasta ruokaa. Muun muassa näillä sanoilla joukko Kalevassa asuvia ikäihmisiä kuvailee Kalevan kulman kohtaamispaikkaa ja Iloa arkeen -pysäkkien toimintaa.

Usko

5.3.2025
Kirouskin voi olla rukous

Antoisa projekti, summaavat julkisuudesta tuttujen miesten rukouksista kirjan koonneet Kari Kanala ja Ville Kormilainen.

Usko

5.3.2025
Raamatun punainen lanka: olkaa ihmisiksi

Kysymys siitä, mitä Raamattu sanoo ihmisenä olemisesta, oli pitkään muhinut Raimo Puustisen mielessä. Lopulta hän ryhtyi selvittämään asiaa, ja viime vuoden puolella ilmestyikin kirja Syökää ja iloitkaa – Ihmisen hyvinvointi Raamatun kirjoituksissa (Sanasato).

Kulttuuri

5.3.2025
Bachin pojat juhlistavat Marian ilmestyspäivää

Tampere Cathedral Choir (TCC) tarttuu kolmannessa konsertissaan uusiin haasteisiin ja nostaa esiin vähemmän tunnettuja sävellyksiä.

Ympäristö

5.3.2025
Kirkon ympäristödiplomi uudelleen hakuun Tampereella

Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä hakee Kirkon ympäristödiplomia vuosiksi 2025–2029, päätti yhteinen kirkkoneuvosto. Eteläisen, Harjun, Messukylän ja Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostot ovat jo osaltaan päättäneet diplomin hakemisesta.


Lisää artikkeleita löytyy Juttusillan osioista Ajassa, Arjessa, Ihmiset, Kulttuuri, Usko ja Ympäristö. Niihin pääsee sivun yläpalkista.