Pääkirjoitus

6.6.2018 11.00

Uusia näkökulmia liikuntaan ja kesään

Airikka Kirsi

Lämpö ja valo ovat hemmotelleet meitä suomalaisia jo monta viikkoa pitkän ja pimeän talven jälkeen. Toukokuun kelit ovat tuntuneet kerrassaan suloisilta, kun muistelee viime kesän kylmyyttä ja kosteutta.

frisbeegolf
Mielekästä liikunnan iloa –hankkeen toimintaan kuuluu muun muassa frisbeegolfia. Kuvassa Antti Rautajoki (vas.), J.P. Heininen ja Risto Lahtinen hahmottelevat seuraavaa heittoaan Vihiojan frisbeegolf-puistossa. Kuva: Janne Aejmelaeus

Aurinkoa, ja toivottavasti myös riittävästi virkistävää sadetta – elämän vettä – on luvassa tuleviksikin viikoiksi, joten nyt kannattaa nauttia kaikin aistein luonnossa liikkumisesta. Alkukesän vihreys hivelee silmiä, lintujen konsertti soi korvissa ja kukkivien kasvien ja nurmen tuoksu huumaa nenän. Aurinko ja tuuli hyväilevät ihoa.

Ihminen on henkinen, hengellinen ja ruumiillinen kokonaisuus, jossa kaikki ulottuvuudet ovat yhtä tärkeitä. Ihminen voi hyvin, jos nämä osa-alueet ovat tasapainossa. Hengellisesti liikuntaa voi lähestyä luotuisuuden kautta – ruumis on Pyhän Hengen temppeli, jota saa pitää hyvässä kunnossa.

Näin todetaan Liikkuva seurakunta -toimintamallissa, jonka tarkoituksena on edistää seurakuntien työntekijöiden ja seurakuntalaisten liikkuvampaa elämäntapaa.

Suomalaiset aikuiset viettävät lähes 80 prosenttia päivästään liikkumatta, pääosin istuen. Säännöllinen kuntoilu iltaisin ei pysty poistamaan esimerkiksi työpäivän aikana istuttujen tuntien aiheuttamaa kuormitusta keholle, joten pienetkin tauot istumiselle tekevät hyvää.

Liikunnalla on myös yhteisöllinen ulottuvuus, parhaimmillaan ulkopuolisuutta ja syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus. Liikunta on väline monenlaiseen kohtaamiseen.

Tämä on huomattu Mielekästä liikunnan iloa -hankkeessa, joka yhdistää luonnossa liikkumisen ja terveysliikunnan. Toiminta on suunnattu työttömille sekä osa-aikaisesti työssä oleville, jotka haluavat lisätä liikkumistaan ja tavata uusia ihmisiä.

Liikkumiseen voi todellakin ottaa monenlaisia näkökulmia. Ei ole ollenkaan pakko lähteä hammasta purren pururadalle hölkkäämään tai ajaa maantiekiitäjänä polkupyörällä pitkiä lenkkejä.

Mitä jos otettaisiinkin tämän kesän liikuntariennoissa teemaksi rentous, ilo ja kohtaaminen. Hyvä tavoite olisi myös kokeilla jotakin ihan uutta tapaa liikkua tai retkeillä luonnossa, sillä tutkimusten mukaan uusiin asioihin perehtyminen virkistää aivoja.

Jos kaipaat hetken hengähdystä, rauhaa, itsesi kohtaamista sekä uuden näkökulman saamista, kannattaa lähteä pyhiinvaellukselle. PyhiinvaellusTampereen reitit tarjoavat sekä virkistymistä luonnossa että kaupunkiympäristön näkemistä uusi silmin.

Reitit kulkevat kirkkojen ja hautausmaiden kautta ja niillä voi tutustua Tampereen monipuoliseen kulttuurihistoriaan. Rakennetun ympäristön ja taideteosten tarkastelemisen lisäksi voi kulkea luonnossa metsän sylissä sekä veden äärellä.

Mobiilisovelluksen avulla voi vaeltaa haluamallaan reitillä, milloin itselle parhaiten sopii. Hidasta vauhtia, avaa aistisi ja havainnoi ympäristöä.

Liikunnallista ja elämyksellistä kesää kaikille Sillan lukijoille!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja