Kolumnit 2017

1.11.2017 11.31

Liian helppo ratkaisu kaikkeen?

Arto O. Salonen

Minussa asuu menneisyys. Olen oman historiani tuotos. Elämäni asettuu osaksi maailmankaikkeuden äärettömyyttä. Sen täysi ymmärtäminen on mahdotonta. Ympäröivän todellisuuden havainnointi jää aina epätäydelliseksi, keskeneräiseksi ja jopa harhaiseksi.

Tavat ja tottumukset tekevät meistä sen, mitä olemme. Vanhan toisintaminen on tuttua ja siksi turvallista. Mutta voidaksemme avartaa käsityksiämme maailmasta tarvitsemme avuksi ajatuksia, jotka ovat erilaisia kuin omat ajatuksemme.

helpporatkaisu_verkko
Kuvitus: Taavi Salonen

Jos onnistun eläytymään sinuksi, löydän uusia tapoja nähdä ja kokea elämää. Väitän, että toisen asemaan eläytymisen taidossa on ratkaisu kaikkiin ihmisenä olemisen haasteisiin. Toisenlainen ei ole uhka vaan mahdollisuus. Miksi näin? Esitän perusteluiksi kolme pointtia.

Ensiksi. Toisen asemaan asettuminen on edellytys sille, että sopu säilyy. Moraali ilmenee tietoisuutena toisen haavoittumisen ja särkymisen mahdollisuudesta. Se, että osaa kuvitella, miltä toisesta tuntuu, antaa motiivin toimia yhteisen hyvän puolesta. Toistemme kannattelussa on yhteisöjä, yhteiskuntia ja ihmiskuntaa yhteen liittävää ja koossapitävää voimaa. Voitamme yhdessä eikä häviäjiä ole.

Toiseksi. Ilman toisenlaiseen tähtäämistä ei mikään muutu. Uudet ideat ja luovat ratkaisut rakentuvat siten, että peilaan käsityksiäni sinun toisenlaisiin käsityksiisi. Omien ahtaiden ja vaillinaisten käsitysten kyseenalaistaminen saa aikaan todenmukaisemman tulkinnan meitä ympäröivästä maailmasta, jonka osaksi elämämme asettuu. Silmälasit vaihtuvat ja näkökenttä laajenee. Uhkista voikin tulla mahdollisuuksia.

Kolmanneksi. Olemassaolon tarkoituksen puuttuminen on yltäkylläisyydessä elävän ihmisen syvin kriisi. Itsekeskeisyyden ja suorituksiin keskittymisen vuoksi yhä useampi meistä kokee jääneensä yksin maailmankaikkeuteen. Kiire on haperruttanut yhteydet ympärillä olevaan – ne yhteydet, jotka voisivat antaa syyn herätä uteliaana uuteen päivään. Mutta tässäkin toimii sama ratkaisu.

Toisen asemaan asettumisen taidon avulla on mahdollista kytkeytyä rikastavasti muuhun olevaiseen. Ympärillä olevaan liittyminen synnyttää tarkoituksia olemassaololle. Avautuu mahdollisuuksia tavoittaa rikkaampia merkityksiä omalle olemassaololle. Merkityksen tavoittaminen tälle hetkelle on loppujen lopuksi kiinni siitä, mihin elämää liittää. Kytköksistä syntyy elämän tarkoitusten kudelma.

Toisen asemaan asettautuminen on siis jokaisen ihmisen ulottuvilla oleva ratkaisu kaikkeen. Se auttaa rakentamaan elämästä vastuullisten kytkösten kudelman, joka antaa tälle päivälle tarkoituksen. Ilman sitä ei ole hyvän tulevaisuuden toivoa. Jos ei ole toivoa, ei ole mitään.

Kirjoittaja on Metropolian tutkimusjohtaja.

 


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
4.11.2017 14.30
ajattelia
Liianhelppo ratkaisu kaikkeen
Ajankohtainen kirjoitus. Jospa voisimme samaistua toisen ihmisen kokemuksiin , olisi omakin elämä helpompaa.