Siltalehden kolumnistit 2017


Juristi puolustaa oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta

Silta-lehden kolumnisti Laura Karhola on tamperelainen lakimies. Karhola valmistui oikeustieteen maisteriksi joulukuussa 2014 Helsingin yliopistosta. Opiskelujensa aikana hän oli puoli vuotta vaihdossa LUISS Guido Carlin yliopistossa Roomassa.

Karhola_Laura
Laura Karhola on lakimies ja Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. Kuva Hannu Jukola
Marraskuun 2016 alussa Karhola aloitti vuoden tuomioistuinharjoittelun Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Ennen sitä hän on työskennellyt lakimiehenä asianajotoimistossa, jonne hän myös palaa harjoittelun päätyttyä.

Laura Karhola valittiin vuoden 2014 seurakuntavaaleissa Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon. Hän otti pestin innokkaasti vastaan. Seurakuntaneuvoston lisäksi Karhola valittiin yhteisen kirkkovaltuuston varajäseneksi. Luottamustoimissa Karhola on päässyt tutustumaan seurakunnan hallintoon ja sen moniin kiemuroihin.

Oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus ovat Karholalle tärkeitä elämänarvoja. Hänen aloitteestaan Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto teki vetoomuksen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Se mukaan kirkon tulisi valmistella sellaiset muutokset, jotka mahdollistavat evankelis-luterilaisen kirkon pappien vihkiä avioliittoon kaikki ne henkilöt, jotka Suomen lain mukaan voidaan vihkiä avioliittoon 1.3.2017 alkaen.

Karhola arvostaa suuresti kirkon hyväntekeväisyystyötä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Etenkin Kirkon Ulkomaanapu on lähellä hänen sydäntään. Karholan oma toiminta seurakunnassa keskittyy pääasiassa Tuomasmessuun. Hän on toiminut muun muassa Soul-messun kokoajana.

Karholan harrastuksia ovat muun muassa lukeminen, suunnistus ja lenkkeily. Luonnossa liikkuminen ja ystävien kanssa ajan viettäminen tuovat hyvää vastapainoa työn haasteille ja auttavat rentoutumaan.


Arto Salonen nauttii vastakohtien toisiaan täydentävistä väreistä ja voimasta

Haastan teksteilläni ja työlläni etsimään elämän rikkauden täydempää esiinpääsemistä ja ihmisen sisäistä elämänpaloa. Siihen pääseminen ei vaadi rakettitieteilyä. Omaan parhaaseen yltäminen riittää. Omanäköisen elämän eläminen suurella sydämellä jättää yleensä poikkeuksellisen myönteistä jälkeä.

arto-o-salonen
Dosentti Arto O. Salonen työskentelee tutkimusjohtajana Metropoliassa. Kuva: Metropolian kuvapankki
Haluaisin kasvaa arvokkaan elämän periksiantamattomaksi puolustajaksi. Tiedän, että se edellyttää eläytymistä toisenlaisten ihmisten asemaan. Oikeastaan kaikki oppiminen taitaa perustua vastaavaan mielikuvitteluun – pyrkimykseen nähdä maailmaa toisin?

Nautin vastakohtien toisiaan täydentävistä väreistä ja voimasta. Ihailen rohkeutta ja läsnäoloa. Tavoittelen rikastavaa vuorovaikutusta, jossa olisi mahdollista löytää uutta. Ajattelen nimittäin niin, että jokaisen ihmisen tulkinta meitä ympäröivästä todellisuudesta on keskeneräinen, vajaa ja jopa harhainen. Tarvitsemme toistemme herättelyä.

Haluan olla tunnistamassa kuinka hyvää elämää voitaisiin tavoitella kansalaisina ja yhteiskuntana siten, että tulevilla sukupolvilla olisi monia syitä olla meistä ylpeitä. Epävarmuus meidän jälkeemme elävien ihmisten hyvän elämän mahdollisuuksista kalvaa mieltä. Pitäisi onnistua kääntämään vääjäämättömältä näyttäviä kehityskulkuja.

Luottamusta herättävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää vastakkainasetteluista luopumista ja suurempien kysymysten tekemistä. Mikä tekee elämästä elämisen arvoista? Kuinka arvokasta elämä on? Mitä loppujen lopuksi tarvitaan enemmän ja mitä vähemmän hyvän elämän elämiseksi?

Tulevaisuuteen liittyvien suurten kysymysten ratkaiseminen edellyttää ihmisen täyden potentiaalin käyttöönottoa ja täyteen ihmisyyteen kasvamista. Se on käytännössä sitä, että meissä jokaisessa olevat erinomaisuudet vapautetaan käyttöön omaksi parhaaksi ja yhteiseksi hyväksi.

Uskon, että hyvän elämän salaisuus on tämän hetken merkityksellisyydessä. Ratkaisijan rooliin asettumalla on mahdollista voimistaa tämän hetken täyteyttä. Yksittäisistä teoista kasvaa puroja, jotka muodostavat suuren joen. Se joki muuttaa maailmaa ja antaa ihmisenä olemiselle arvokkaan tarkoituksen.

Dosentti Arto O. Salonen työskentelee tutkimusjohtajana Metropoliassa. Lisätietoja artosalonen.com