Kolumnit 2015

4.2.2015 11.20

Haaste, josta et selviä rahalla!

Heikki Syrjämäki

Kaikenlaisia haasteita tulee vastaan. Sana haaste tarkoittaa toisaalta oikeudenkäyntiin liittyvää kutsua tuomioistuimeen mutta myös osallistumiskutsua. Niitä on monenlaisia. Joku on ylitunnollinen ja yrittää vastata niihin aina kun voi, toinen vähät välittää saamistaan kutsuista.

Sosiaalinen media on todellinen haasteiden syöksytorvi. Joskus haastettiin jakamaan kuvia aamun kahvi- tai teekupeista. Minä en vastannut siihen. Ketä oikeasti kiinnostavat teekupposteni kuvat? Joskus haasteisiin liittyy rahankeräys. Haastettujen toivotaan lahjoittavan rahaa hyvään tarkoitukseen, jonka haastaja on määritellyt.


Minä en yleensä haasteita esitä. Tehdään nyt kuitenkin poikkeus. Aion heittää sinulle haasteen, sellaisen josta et selviä rahalla etkä kuvien jakamisella. Jos vastaat tähän, joudut panemaan peliin jotain arvokkaampaa. Aikaasi.


Ajankäyttötutkimuksen mukaan yksin oleminen on lisääntynyt. Valveillaoloajasta vietetään yksin noin seitsemän tuntia vuorokaudessa. Mukana laskelmassa ovat sekä yksin asuvat että perheen tai puolison kanssa asuvat. Eniten yksinaikaa viettivät 65 vuotta täyttäneet naiset. Kaikki ikäryhmät huomioiden miehet viettivät enemmän aikaa yksin kuin naiset.


Perheen kanssa oleminen on vähentynyt lähes kaikissa ikäryhmissä. Vain kouluikäiset tytöt ovat yhdessä perheen kanssa hieman aiempaa enemmän. Vähiten aikaa perheen kanssa viettävät nuoret. Eniten perheen kanssa ovat 25–44-vuotiaat naiset. Heissä on niitäkin, joille hetken yksin oleminen tuntuisi ylellisyydeltä.


Vanhemmat viettävät aikaa alle 10-vuotiaiden lastensa kanssa päivittäin puolisen tuntia vähemmän kuin 10 vuotta sitten. Isät viettävät lastensa kanssa aikaa huomattavasti enemmän viikonloppuna kuin arkipäivinä, äideillä erot arjen ja viikonlopun välillä eivät ole yhtä suuret.


Haasteeni liittyy tähän. Muuta omalta osaltasi tätä tilastoa! Annetaan aikaa toisille. Suuria muutoksia ei ehkä kannata tavoitella, pienetkin korjausliikkeet voivat vaikuttaa paljon. Ne ovat myös todennäköisemmin pysyviä muutoksia.


Kenelle voisit antaa aikaasi? Ehkä voisit soittaa hieman useammin jollekin yksinäiselle ystävälle tai sukulaiselle, ehkä jopa piipahtaa hänen luonaan, tehdä yllätysvierailun itsesi tavoin yksin asuvan luona, leikkiä tai jutella hetken enemmän lapsesi tai lapsenlapsesi kanssa, kysyä nuorelta kuulumisia…


Jos et tiedä, kenelle voisit antaa aikaasi, kysypä seurakunnasta. Siellä kyllä osataan antaa vinkkiä. Monelle yksinäiselle seurakunta sekä sen vapaaehtoiset ja työntekijät antavat harvoja mahdollisuuksia murtaa liikaa yksin olemista.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi