Kolumnistit 2015


Kirjailija harrastaa capoeiraa ja pitää puista

Alexandra Salmela on kirjailija, kääntäjä ja teatteridramaturgi, joka on pienmuotoisen Tour de Finland -muuttokierroksen jälkeen päätynyt Tampereelle.

Hän syntyi Bratislavassa, Tšekkoslovakiassa, mistä hän valmistuttua teatteridramaturgiksi muutti Prahaan opiskelemaan suomea. Kahdeksan vuotta sitten hän lähti Helsinkiin kirjoittamaan gradua eikä vieläkään ole palannut Keski-Eurooppaan. Hän on aloittanut kymmenen kielen opintoja, mutta oppinut niistä liian vähän.

Hänen esikoisromaaninsa 27 eli kuolema tekee taiteilijan valittiin vuoden 2010 parhaaksi esikoisteokseksi ja oli Finlandia-palkinnon ehdokkaana. Hän kirjoittaa proosaa sekä lapsille että aikuisille ja lähiaikoina aikoo keskittyä myös draamaan.

Työnsä lisäksi hän harrastaa taidetta, retkeilyä ja capoeiraa. Hän pitää puista.


Lukeminen ja kirjoittaminen ovat

lähellä perheneuvojan sydäntä Heikki Syrjämäki on Tampereen seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja. Hän on tehnyt pitkään töitä kirkon perhetyön ja perheneuvonnan parissa. Vuodesta 1988 hän on työskennellyt Tampereen seurakunnissa, vuodesta 1998 alkaen perheneuvonnassa.

Työssä Syrjämäkeä ovat kiinnostaneet erityisesti kommunikaation parantaminen lähi-ihmissuhteissa, miehenä ja isänä olemisen kysymykset, perheväkivallan vastainen toiminta sekä auttaminen tilanteissa, joissa lapsuuden aikainen hyväksikäyttö vaikuttaa parisuhteisiin ja omaan vanhemmuuteen.

Työnohjausta hän tekee mielellään sekä yksilöiden että ryhmien kanssa. Syrjämäki sanoo motivaatiota tähän lisäävän se, että hän itse on vuosien varrella hyötynyt työskentelystä omien työnohjaajiensa kanssa. Viime vuosina häntä ovat työllistäneet oman perustyön lisäksi kirkon perheneuvonnan valtakunnalliset haasteet. Tällä hetkellä hän toimii mm. kirkkohallituksen asettaman kirkon perheneuvonnan strategian päivitystyöryhmän puheenjohtajana.

Lukeminen ja kirjoittaminen ovat kuuluneet aina hänen elämäänsä. Hän on muun muassa toiminut Tampereen Kirkkosanomien kolumnistina vuosina 2009–2010.

Lempikirjailijat ovat vuosien aikana vaihdelleet Gabriel Garcia Marquezista   Petri Tammiseen. Hyvät kirjat ovat osaltaan auttaneet ymmärtämään ihmistä ja elämää. Hän sanoo erityisesti Graham Greenen kirjojen ja Ingmar Bergmanin elokuvien tehneen häneen nuorena vaikutuksen, joka on tuntunut koko elämän ajan. Ammatti- ja proosakirjallisuuden lisäksi historia- ja tekniikkakirjat kiinnostavat.

Syrjämäen perheeseen kuuluvat puoliso ja kolme täysi-ikäistä lasta. Vapaa-aika kuluu kotipuuhastelun lisäksi erilaisen liikunnan, koirien ja museoautojen parissa. Myös viittomakielisten hyväksi toimiminen on hänelle tärkeää