rss Silta-lehden artikkelit

5.9.2018 12.30

Valopolku monimuotoisen metsän puolesta

Uusia avauksia ja yhdessä tekemistä. Kokeellinen matka. Kannanotto monimuotoisen metsän puolesta. Näillä lauseilla luonnehtii Kari ”Kaapo” Manninen uusinta hankettaan, valopolku Sykliä, joka sytytetään illan pimetessä Tampereen päivänä, lauantaina 29. syyskuuta Tohlopissa.

kaapo manninen 800x533_Q6A6452
Kaapo Manninen yhteistyökumppaneineen rakentaa Sykli-valopolun Tohlopin metsään. Kuva: Hannu Jukola


– Ideana on luonnon tilassa olevan metsän ja valon yhdistäminen sekä metsän monimuotoisuuden korostaminen, pohtii Manninen.

Mannisen mukaan teos haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että metsällä on muitakin arvoja kuin taloudellinen tuotto.

– Metsänhoidossa usein valitettavasti unohtuu metsän monimuotoisuuden vaaliminen. Ihminen ja metsän eliöstö voisivat paremmin, jos esimerkiksi avohakkuita ei toteutettaisi. Onneksi näistä asioista jo keskustellaan. 

Myös ilmastonmuutos ja ympäristön tila ovat mietityttäneet luonnossa viihtyvää miestä viime kuukausina päivittäin.

– Luonnonvarojen kulutus ei ole tällä hetkellä kestävää, joten näin ei voi jatkua. Pahinta kuitenkin on toivottomuus. Jos se pääsee valloilleen ihmisten mielissä, kukaan ei enää välitä ympäristönsuojelusta.


Tarve käsillä tekemiseen

Manninen tunnetaan ulkomaita myöten puu-, lumi- ja jääveistoksistaan. Hän on harrastanut käsitöitä lapsuudesta asti. Aiheet ovat useimmiten ihmis- ja eläinhahmoja.

– Minulla vain on sisäinen tarve tehdä jotakin käsilläni. Teen veistoksia moottorisahalla ja kaikilla muillakin mahdollisilla välineillä.

Erikoisin työ on ollut tuliteos, jonka Manninen teki Virossa.

– Teimme puiset veistokset. Kun ne tulivat valmiiksi, sytytimme ne tuleen. Jo tehdessä oli kiehtovaa pohtia, miltä teos näyttää palaessaan. Olisi kivaa toteuttaa tulitapahtuma myös Tampereella, hymyilee Manninen.

Tekemisen tahti on vain kiihtynyt vuosien aikana. Ikurin Virelässä on ollut esillä Mannisen tekemiä lumiveistoksia jo vuodesta 2001.

Kahtena viime talvena Kaapo ja hänen kumppaninsa ovat ilahduttaneet ihmisiä Pyhäpolku-hankkeella. Virelän ympäristöön toteutettuja valaistuja jääveistoksia ja lumiteoksia kävi katsomassa ainakin reilut 30 000 ihmistä.

– Voi olla, että määrä saattaa olla jopa 40 000, kertoo Manninen, joka arvelee polun toteutuvan myös ensi talvena.  

– Veistäjiä on tullut ympäri Suomea, ja jopa yksi amerikkalainen heppu halusi osallistua polun rakentamiseen. Kaikki tekevät vapaaehtoistyötä, kiittelee Manninen.

Paras palaute ja anti Pyhäpolusta Manniselle on ollut, kun ihmiset tulevat kiittämään hienosta kokemuksesta.

– Monet arvostavat erityisesti sitä, että olemme halunneet ilahduttaa muita ihmisiä ja tehneet työn vapaaehtoisin voimin. 

Valopolku kuvaa elämän kiertokulkua

Syksyn Sykli-valopolun lähtökohtana on elämän kiertokulku, jossa on viisi teemaa; syntyminen, kasvaminen, taistelu, hengissä pysyminen ja kuolema.

Helppokulkuinen polku on pituudeltaan noin 500 metriä.  

– Valaisemme metsässä olevia puita, kiviä ja kantoja ja heijastamme niihin kuvia. Valoilla tehdään televisiossakin kaikenlaisia esityksiä ja yhtä hyvin niillä voi korostaa luonnon elementtejä. Uskon, että syksyn pimeys ja valojen kontrasti on vaikuttava, ja polusta tulee hieno kokemus, pohtii Manninen, joka itsekin odottaa lopputulosta jännittyneenä. 

Kaapo on valojen kanssa tekemisissä myös työssään Yleisradion TV2:n kuvaajana.  Lisäksi hänet tunnetaan Pikkukakkosen juontotehtävistä, joita hän teki kymmenisen vuotta 2000-luvun alussa. 

Valopolku on osa Ylen Kaikki metsään -kampanjaa, josta tehdään tv-ohjelma.

– Tarkoituksena on kuvata polulla materiaalia ohjelmaa varten. Valaistu metsä ovat oikein hyvä syy tulla luontoretkelle.   

Manninen iloitsee hankkeessa yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa. Työparina toimii valosuunnittelija Jorma Lehti. Ylen lisäksi mukana on joukko muitakin yrityksiä; muun muassa Suomen Jouluvalo, valosuunnittelutoimisto WhiteNight Lighting Oy ja Akun Tehdas. Myös joukko media-alan opiskelijoita osallistuu valopolun toteuttamiseen.

– Valopolku on vapaasti hengittävä ja poikkitaiteellinen projekti. Olen vain ottanut ihmisiä hihasta kiinni ja pyytänyt mukaan. Jos jotakuta kiinnostaa tämäntyyppinen vapaaehtoistyö, tervetuloa mukaan, innostaa Kaapo Manninen.


TEKSTI: Kirsi Airikka

KUVA: Hannu Jukola


Sykli-valopolku 29.9.–7.10. Mediapoliksen takana olevassa suojelumetsässä, Tohlopinranta 31. Valot sytytetään illan pimetessä. Pysäköinti Mediapoliksen P-alueella. Mediapoliksessa on lipas, jonne voi antaa lahjoituksen luonnonsuojelulle ja kulujen peittämiseen.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi