rss Silta-lehden artikkelit

7.3.2018 14.38

Syksyn seurakuntavaaleihin etsitään jo ehdokkaita

Syksyn vaalien valmistelu ja valitsijayhdistysten ehdokasasettelu on alkanut. Vaalit järjestetään marraskuun kolmantena sunnuntaina eli 18. marraskuuta. Silloin valitaan jäsenet Tampereen seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoihin.

vaalikuvaus_netti
Tampereen seurakuntien viestinnän valokuvaaja Hannu Jukola kuvasi seurakuntavaalien ehdokkaat neljä vuotta sitten. Kuvattavana oli Toni Leivaara Eteläisestä seurakunnasta.


Seurakuntien luottamushenkilöillä on tärkeä merkitys, koska seurakunnat ja kirkko ovat osa suomalaista yhteiskuntaa ja sen sosiaalista sekä kulttuurista perimää. Näin uskoo Harjun seurakunnan johtava kappalainen Markku Komulainen, joka toimii Tampereen seurakuntien keskusvaalitoimikunnan puheenjohtajana.

 – Luottamushenkilö edustaa yhdessä muiden päättäjien kanssa paikallisseurakuntien ja kirkon ääntä kaupungissamme – sen parhaaksi. Toisaalta jokainen kristitty paikallaan ja tehtävällään voi olla ihmisen ääni kaupungissamme.

Komulaisen mukaan myös seurakuntakokonaisuudessa päättäjien rooli on aivan keskeinen.

– Kaikki työ seurakunnassa tehdään seurakuntalaisia varten ja seurakuntalaisten resursseilla eli kirkollisverovaroilla ja vapaaehtoistyönä. Kyse on ”omistajaohjauksesta”, jonka perustana on Jumalan seurakunnalle antama tehtävä.

Suuria linjoja ja näkemystä

Komulainen arvelee, että seuraavana nelivuotiskautena seurakuntapäättäjät joutuvat pohtimaan monia isoja asioita. Luottamustoimiin kaivataan ennen kaikkea ihmisiä, joilla on näkemystä.

– Suurempia linjoja ovat tarkoituksenmukainen toiminta tarkoituksenmukaisissa tiloissa ja rakenteissa ja yhteistyö muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa. Päättäjät joutuvat myös pohtimaan, miten vahvistetaan kirkon kasvatustyötä sekä hengellistä tehtävää, niin, että se ulottuisi vauvasta vaariin. 

Hän toivoo, että tulevaisuuden suuret linjat olisivat vaalien pääteemoja.

– Repivyyden sijasta toivoisin keskustelua, jossa aidosti etsitään tamperelaisten hyvää, olkoonpa kyse hyvinvoinnista, hyvän kehityksen näkemisestä, hiilijalanjäljen pienentämisestä ja yrityselämän tukemisesta.

Puheenjohtaja haluaa kannustaa ihmisiä asettumaan rohkeasti ehdokkaiksi.

– Yhteisten asioiden hoitaminen tarjoaa mahdollisuuden palvella ihmisiä ja koko yhteisöä niin, että se koituu kaupunkimme parhaaksi.
Maaliskuun alussa avautunut Seurakuntavaalit.fi -sivusto palvelee vaaleista kiinnostuneita kansalaisia ja valitsijayhdistyksiä. Jokainen paikallisseurakunta saa verkkoon oman sivun, jonne suunnitteilla olevat valitsijayhdistykset tai sellaisen perustamisesta kiinnostuneet voivat itse laittaa yhteystietoja.

Teksti: Kirsi Airikka

Kuva: Hannu Jukola

Paikalliset vaalisivut

Seurakuntavaalit 2018

• Vaalipäivä 18.11.

• Ennakkoäänestys 6.–10.11.

• Suomen ainoat viralliset vaalit, joissa 16-vuotiailla on äänioikeus

• Tampereen yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan 51 jäsentä. Seurakuntaneuvostojen jäsenmäärä määräytyy seurakuntien jäsenmäärän perusteella. Vuonna 2014 vaaleissa valittiin yhteensä 123 luottamushenkilöä.

LisätietojaPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja