rss Silta-lehden artikkelit

3.10.2018 13.30

Puoli vuosisataa iskelmää

Kahvioon kävelevä Pasi Kaunisto ei ehdi astua edes sisään, kun hänet jo tunnistetaan ovella. Hyväntuulinen muusikko vaihtaa pari sanaa elokuisista Pyynikin Ajoista, kuulumiset, ja jatkaa peremmälle.

Pasi Kaunisto_S7A2835 800x533
Puoli vuosisataa laulanut Pasi Kaunisto on kotonaan Pyynikin maisemissa. Kuva: Leena Kälve

– Syntyjäni olen Ylöjärveltä, mutta asuin pitkään Pyynikillä. Elimme täällä perheeni kanssa 60–70-luvulla ja lapseni ovat käyneet Pispalan koulun. Suhteeni tähän paikkaan on aivan erityinen.

Vaikka 50-vuotisjuhlavuottaan viettävällä muusikolla on keikkoja buukattuna ensi vuoden puolelle, on hänellä aikaa iloita perheestään.

– Merenkulkijapoikani on tulossa lounaalle huomenna. Merimatkat ovat kolmen kuukauden mittaisia, eli tapaamisten välillä on aikaa. Menuun on kirjattu lasagnea tai Lindströmin pihvejä, paljastaa Kaunisto iloisesti.

Keikkakalenterissa paljon kirkkokonsertteja


– Musiikkiurani aikana iskelmämusiikin lisäksi olen tehnyt paljon hengellistä musiikkia. Kirkkokonsertteja olen tehnyt vuodesta -83, laskee Kaunisto.

– Hengellinen musiikki on upeaa. Parhaimmillaan se johdattelee yleisöä korkeampien asioiden äärelle, ja kääntymään omaan itseen. Ihmiset sanoittavat tätä kokemusta eri tavoin; minulle on luontevaa puhua Jumalasta, toiset puhuvat elämän suurista kysymyksistä.

Kaunisto kertoo, että hänen ainutlaatuinen polkunsa laulajana on kytkeytynyt siihen, millainen hän on persoonaltaan.

– Olen yleislaulaja, kuten Toivo Kärki aikoinaan sanoi. Tämä nimike ei aina ole herättänyt villejä mielikuvia, mutta toisaalta olen hyvin tyytyväinen, että olen saanut tehdä laajasti monenlaista musiikkia. En ole lukittu mihinkään tiettyyn musiikilliseen rooliin. Olen vetänyt keikkoja aina tanssilavoilta Tampereen kauppahalliin.

Nykyään laulaja ymmärtää itsensä rikkaan suomalaisen musiikkiperinteen vaalijaksi. Vanhemmalla iällä hän on oppinut arvostamaan kantamansa perinteen arvoa yhä enemmän.

Treeniä takana kolme kuukautta

Pasi -68 edit 1 800x533
Pasi Kaunisto vuonna 1968.


Pitkästä laulu-urasta huolimatta tulevia konsertteja varten on harjoiteltava, jotta esiintyessä on iskussa.

– Fysiikasta on pidettävä huolta – itsensä kanssa joutuu käymään pientä kamppailua, että ääni pysyy laulukunnossa, sanoo keikkavalmiudessa oleva Kaunisto.

– Laulamisesta on tietysti pidettävä taukojakin, että ääni saa lepoa. Tämä saattaa kuulostaa juhlalliselta, mutta se on ihan totta.

Syvää kiitollisuutta Kaunistossa herättää se, että hän on saanut – ja edelleen saa – tehdä elämässään sitä, mitä rakastaa.

– Tästä näkökulmasta voin rohkeasti sanoa, että olen onnellinen ja ajattelen, että 50-vuotinen urani ja terveyteni on suuri lahja, vaikka ihmiseloon väistämättä kuuluukin rosoa. Myös yhteistä aikaa vaimoni kanssa on kertynyt hieman pyöristäen 50 vuotta, hymyilee Kaunisto.

50 vuotta estradilla -hyväntekeväisyyskonsertti pidetään 7.10. kello 17 Messukylän kirkossa. Tuotto lahjoitetaan konsertin tuottavalle Pyhän Johanneksen Hospitaaliritarikunnan avustusrahastolle, joka tukee muun muassa kirkon diakoniatyötä.

Teksti: Janne AejmelaeusPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja