rss Silta-lehden artikkelit

4.4.2018 14.23

M-Huoltamon opintopolulla tuetaan nuoren kasvua

Martinus-palvelut Oy, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Ammattiopisto Luovi kouluttavat nuoria autoalalle M-Huoltamolla.

Tarkoituksena on tarjota opiskelijoille mahdollisuus ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen ja työelämätaitojen oppimiseen pienessä ryhmässä.

M-Huoltamo aloitti toimintansa tammikuussa yhteisissä tiloissa Tredun kanssa Ajokinkujalla Nekalassa. Aiemmin yhteistyötä on tehty Luovin kanssa, ja nyt yhdistettiin kolmen organisaation osaaminen. M-Huoltamolla Autoalan perustutkintoa suorittaa nyt joukko Luovin ja Tredun opiskelijoita.

m_huoltamo2
Patricio Rodriguezin mukaan Ammattiopisto Luovissa ja M-Huoltamolla on hyvä meininki. Huoltamon uudet tilat Nekalassa ovat toimivat. Kuva: Hannu Jukola

Luovi Tampereen yksikönjohtaja Eveliina Kononen kertoo, että M-Huoltamon kaltainen kolmen toimijan yhteistyö on ainutlaatuista koko Suomessa.
– On hienoa, että pystymme tuottamaan kolmen organisaation voimin työelämäläheistä koulutusta opiskelijoille. Yhteistyömalli mahdollistaa tilojen, välineiden ja laitteiden sekä opetus- ja ohjausresurssin yhteiskäytön sekä tuottaa varmasti lisäarvoa kaikille osapuolille ja erityisesti opiskelijoille.


Kohti parempaa elämää


Myös Martinus-säätiön toiminnanjohtaja Mika Nokelainen on innostunut uusien toimintamallien luomisesta. M-Huoltamo on siirtynyt uuteen vaiheeseen, ja toiminta kehittyy koko ajan nuorten parhaaksi.
– Martinus-säätiön perusfilosofia ja toiminta-ajatus on diakoninen. Pyrimme auttamaan tuen tarpeessa olevia nuoria kohti parempaa elämää ja edistämään heidän pääsyään työelämään, pohtii Nokelainen. 

M-Huoltamon työelämälähtöinen koulutus on mahdollista ammatillisen koulutuksen uudistuksen ansiosta.
– Jotkut nuoret tarvitsevat opinnoissaan ja kasvussaan enemmän tukea ja toisenlaista, henkilökohtaista oppimispolkua. M-Huoltamolla tekemällä oppiminen on mahdollista. Samalla tuetaan nuoren kasvua ja koulutetaan häntä työelämän toimintatapoihin, kertoo Tredun erityisopettaja Sami Päivärinta.

M-Huoltamolle voidaan ottaa kerrallaan kymmenen opiskelijaa Tredusta ja neljä Luovista. Kaikki paikat ovat jo täyttyneet.
Päivärinnan mukaan kaikki nuoret eivät pysty oppimaan isossa ryhmässä, vaikka pystyisivätkin sopeutumaan siihen.
– Moni nuori kysyy mahdollisuutta päästä pienryhmään. Uskon, että tämänkaltaiselle toiminnalle on yhä suurempi kysyntä ammatillisessa koulutuksessa.  

 Varsinainen työpaikalla oppiminen tapahtuu yrityksissä, joihin M-Huoltamolla opiskelevilla nuorilla on mahdollisuus päästä harjoittelujaksolle.

Arvot vaikuttavat


Vuonna 2012 toimintansa aloittaneen M-Huoltamon asiakkaita ovat kuluttajat ja yhteisöt, jotka etsivät edullista autonkorjaus- ja huoltopaikkaa. Yhteiskunnallista vastuuta kantava M-Huoltamo on toimintaperiaatteestaan huolimatta myös yritys, jonka toiminnan tulisi olla liiketaloudellisesti kannattavaa.

– Huoltamoalalla vallitsee tällä hetkellä kova kilpailu, mutta nykyisin myös arvot vaikuttavat ihmisten kulutuspäätösten tekemiseen. Monet asiakkaat valitsevat M-Huoltamon, koska he haluavat kantaa yhteiskuntavastuuta sekä tukea nuorten pääsyä työelämään, pohtii Nokelainen.
Suomalaisen Työn Liitto valitsi M-Huoltamon yhteiskunnalliseksi yritykseksi vuonna 2017.


M-Huoltamolla on hyvä meininki

– M-Huoltamo on hyvä paikka, jos haluaa autoalalle, miettii Patricio Rodriguez, joka on opiskellut Ammattiopisto Luovissa noin puolitoista vuotta.
26-vuotias nuori mies ennätti työskennellä jo M-Huoltamon edellisissä tiloissa Vehmaisissa.

– Nekalan uudet tilat ovat selvästi suuremmat ja toimivammat, mitä nyt työkaluja vieläkin haeskellaan ympäri koulua, hymyilee Rodriguez huoltamon alkutaipaleelle.

Luoviin mies tuli muutama vuosi sitten Kankaanpäästä, jossa ammattiopinnot jäivät kesken eron ja muuton takia. Opiskelu alkoi taas sujua Tampereella, kun elämä tasaantui. Hän löysi uuden puolison ja on nykyisin kahden pienen lapsen isä.   
– Luovissa ja M-Huoltamolla on hyvä meininki, ja hommat sujuvat hyvin myös Tredun opiskelijoiden kanssa, kiittää Rodriguez, jota huoltamolla puhutellaan lempinimellä Pate.

Autot ovat kuuluneet hänen elämäänsä lapsesta saakka.
– Harrastan autoja myös vapaa-aikana. Rassailen ja kunnostelen autoja kotipihassa, ja myyn niitä sitten eteenpäin.
Harrastuksiin kuuluu myös vapaaehtoistyö. Hän käy silloin tällöin vaimonsa kanssa pakkaamassa ruokakasseja Tampereen seurakuntien Ruokapankissa.
– Lähdin mukaan emännän ideasta. Mukavaa hommaa, mutta kovin usein pienten lasten vanhemmat eivät ennätä osallistua, kertoo Rodriguez.

Autoala naisistuu pikkuhiljaa


Tredun opiskelija Eva Nevalainen, 17, on juuri aloittanut opiskelun M-huoltamolla. Autoalan lisäksi hän mietti kokin ammattia, mutta päätyi autoalan perustutkintoon.
– Valinta oli oikea, sillä tämä tuntuu juuri omalta alalta. Autojen teknologia on kiehtovaa.

Nevalainen kiittelee pienryhmän hyvää luokkahenkeä.
– Myös Luovin opiskelijoiden kanssa sujuu hienosti.
Nevalainen lähti rohkeasti miesvaltaiselle alalle.
– Edelleen miehiä on enemmän, mutta pikkuhiljaa naisiakin alkaa tulla. Tämä ammatti soveltuu naiselle yhtä hyvin kuin miehelle, vakuuttaa nuori nainen.


Kirsi Airikka


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja