rss Silta-lehden artikkelit

7.3.2018 13.01

Kirkon seiniä ja laittioita uusiksi katseilta suojassa

Pispalan kirkon tilojen kunnostus etenee ohikulkijoiden katseilta piilossa.

Remontti8
Vuonna 1949 rakennetun seurakuntatalon ja 1971 valmistuneen kirkko-osan väliin rakentuu monitoimitila, kun entinen eteinen laajenee noin 70 neliömetrin tilaksi, johon mahtuu 60 ihmistä kerralla.

– Tämä on vanha talo, jossa putket ja seinät ovat vähän sinne päin. Aina kun tehdään vanhoille rakennuksille jotain, löytyy yllätyksiä, sanoo rakennuttajainsinööri Juha Lehtonen Tampereen seurakuntien kiinteistöpalveluista.

Pispalan kirkon tapauksessa suurin yllätys on ollut se, että asbestia on ollut oletettua enemmän.

– Kun purkutyöt ovat edenneet, sitä on tullut esiin aina uusista paikoista, kertoo työnjohtaja Riku Sallinen Temotek Palveluista.

Asbestirakenteet puretaan tiukkojen määräysten mukaan, joten työ ottaa aikaa. Remontin aikataulu onkin hieman venynyt. Tällä hetkellä arvioidaan, että loppusuoralle päästään loppukesästä ja avajaisiin adventin aikaan.

Ajan tavan mukaisesti kerrosten välipohja oli täytetty tiilimurskalla, koksilla ja purulla. Se on täytynyt poistaa, jotta vanhat rakenteet on saatu näkyviin ja rakenteiden painoa vähennettyä.

Ensimmäisestä kerroksesta on purettu seiniä, jotta tiloja on saatu avarammiksi. Toisaalta seiniä on tulossa myös uusia.

– Tällä tavoitellaan avarampaa tilaa ja valoa. Uudet tilat palvelevat paremmin, koska niihin voidaan selkeästi eritellä omia toimintojaan, Lehtonen kertoo.

Vanhan seurakuntatalon osuus peruskorjataan kauttaaltaan. Taloon valmistuu ryhmätilaa, lasten toimintatiloja, musiikkitila, kevythissi sekä keittiö, jonka kivitasolla voivat leipoa seurakuntalaisetkin. Myös ilmanvaihto uusitaan.

Vuonna 1949 rakennetun seurakuntatalon ja 1971 valmistuneen kirkko-osan välille rakentuu monitoimitila, kun entinen eteinen laajenee noin 70 neliömetrin tilaksi, johon mahtuu 60 ihmistä kerralla.

Kirkkosali saa uuden maalipinnan ja kyntteliköt muutetaan sähkökäyttöisiksi. Varastona toiminut kolmannen kerroksen kylmä tila muutetaan toimistoiksi. Remontin kustannuksiksi on laskettu 2,7 miljoonaa euroa.

Teksti: Asta Kettunen

Remontti4
Kirkon sisällä on monenlaista meneillään. Kuvassa Markku Latvala, taustalla Riku Sallinen.(Vinkkikuvassa Katja Ruumensaari tasoittaa seinää.)


Kuvat: Hannu Jukola


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi