rss Silta-lehden artikkelit

1.8.2018 13.09

Kalevankankaan muurin pulterit ovat melkoisia murikoita

Kalevankankaan hautausmaan tukimuurin kunnostus jatkui jälleen alkukesästä. Urakointi jatkuu vielä arvion mukaan 5–6 vuotta.

_S7A3981
Työmaalla ahkeroivat muun muassa Rami Lehtonen ja Seppo Sarkkinen.


Etelänpuolen muuri on tuhtia tekoa, sillä suurimmat kivet ovat halkaisijaltaan puolimetrisiä. 420 metriä pitkä muuri on korkeimmillaan seitsenmetrinen, ja leveyttäkin on joissain paikoin saman verran. Se on rakennettu vuosina 1915–16.

Noin metrin korkuinen tiilinen suojakaide on peräisin 1930-luvulta. Kalevankankaan hautausmaa puolestaan on perustettu vuonna 1880, ja sen pinta-ala on 17 hehtaaria.

Tukimuurin kunnostus alkoi vuonna 2013 tutkimuksilla ja näytteiden otolla. Seuraavana vuonna aloitettiin varsinaiset työt. Tähän mennessä kunnostus on tullut maksamaan noin 620 000 euroa.

Työn tavoitteena on muun muassa turvallisuuden parantaminen: vuosikymmenten mittaan vesi on päässyt rakenteisiin, joten ajan kuluessa kivet olisivat voineet irtoilla ja valua rinnettä alas.

Työ edistyy hitaasti, sillä ensin on purettava tiilet, jotta päästään käsiksi anturaan. Isot kivet on merkittävä, irrotettava ja kiinnitettävä yksitellen oikein päin.

Teksti: Asta Kettunen

Kuvat ja video: Leena Kälve

Lue myös: Kalevankankaan kappeli täyttää 100 vuotta

Kalevankankaan hautausmaan tiedot

Video tukimuurin kunnostuksesta:


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja