rss Silta-lehden artikkelit

9.1.2019 11.15

Hexvessel lumoaa luonto-folkilla

On kaksi paikkaa, mitkä sopivat psykedeelistä folkkia soittavalle Hexvessel-yhtyeelle konserttipaikaksi – luonto ja kirkot.

Band Photo - Hexvessel - 21368 (1)
Kesäisen luonnon kehystämä Hexvessel (vas. Jesse Heikkinen, Kimmo Helén, Jukka Rämänen, Mathew McNerney, Marja Konttinen ja Antti Haapapuro) esiintyy 7. helmikuuta Tampereen tuomiokirkossa osana Valoa-festivaalia. Psykedeelistä luonto-folkkia soittava yhtye tuo lämpimiä värähtelyjä hyiseen helmikuuhun.

– Tiesimme heti, että kaikista Tampereen konserttipaikoista haluamme esiintyä juuri Tuomiokirkossa. Sitä voi pitää suomalaisen symbolistisen taiteen elävänä galleriana ja se sopii tunnelmaltaan Hexvesselin esiintymispaikaksi loistavasti, kertoo yhtyeen laulaja Marja Konttinen.

Konttinen ajattelee, että kirkkotilat eivät ole menettäneet voimaansa herkistää ihmistä tilaan, missä hän on avoin pyhän kokemiselle. Nykyihminenkin ottaa kirkkosalissa hatun päästään, hiljentyy tai ainakin madaltaa äänenvoimakkuuttaan – käyttäytymisessä näkyy muutos ja tämä kertoo jotakin tilan luonteesta.

Laulaja-kitaristi Mat McNerneyn synnyinmaassa Englannissa, kirkkotilojen käyttö keikkapaikkoina on ollut perustoimintaa jo kauan. Siihen on totuttu.

– Kirkot ovat pyhiä, kauniita paikkoja ja ajattelen, että tiloina ne ovat meitä kaikkia varten. Kirkkoja ei pitäisi nähdä instituutioiden omaisuutena, vaan ihmisten yhteisinä tiloina. Tuomiokirkko miljöönä palvelee hyvin Hexvesselin pyrkimystä synnyttää ihmisessä maagista, jopa euforista tunnetta jostakin selittämättömästä – pyhästä. Tähän pyrkimykseen viittaa myös bändin nimi, joka helposti mielletään vain viittaukseksi noituuteen.

Luonnonsävyihin pukeutunut mies iloitsee siitä, että hän on havainnut avartumista kirkon suhtautumisessa ihmisten arkisiin kokemuksiin pyhästä. Näissä kokemuksissa on aineksia niin kansanuskomuksista, myyteistä kuin kristinuskosta.

– Tuomiokirkossa luonnonmystiikka, kansanperinteet ja kristinusko käyvät sopuisaa vuoropuhelua. Jopa niin saumattomasti, että se voi jäädä huomaamatta. Se näkyy esimerkiksi Simbergin Kuoleman puutarha -freskon kukkia hoivaavissa luurangoissa, sanoo Konttinen.

– Henkiset ja hengelliset asiat auttavat ihmistä selviytymään – kulkemaan elämän vaikeampien jaksojen läpi ja näkemään elämän syvyysulottuvuuden. Ihmiset hakevat hengellistä kokemusta ja se voi avautua uskonnollisten symbolien ja myyttien kautta.

– Niin luonto kuin kirkkojen sakraalitilat kutsuvat ihmistä dialogiin itsensä kanssa. Kysymään; mikä on pyhää. Tätä Hexvessel edustaa, lisää McNerney.

Hexvesselin 7. helmikuuta pidettävä konsertti Tuomiokirkossa on maksuton, ikärajaton ja lapsiystävällinen. Konsertti on myös ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla materiaalia tamperelaisyhtyeen helmikuussa julkaistavalta All Tree -albumilta ennakkoon.

– All Tree on musiikillisesti askel kohti yhtyeen luonto-folk -juuria – raskaimmista kitarariffeistä on otettu hieman etäisyyttä. Levy on sekoitus suomalaista kansankulttuuria, irlantilais-englantilaista tarustoa ja brittiläistä folkkia, kertoo Konttinen.

Janne Aejmelaeus

Hexvessel 7.2. kello 19 Tuomiokirkossa

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi