rss Silta-lehden artikkelit

15.12.2017 14.21

"Enkeli taivaan" sai uuden asun joulun ja reformaation kunniaksi

Tamperelainen säveltäjä ja laulajalauluntekijä Anu Neuvonen päätti pukea Lutherin virret nykyaikaiseen sävelasuun. Nyt Enkeli taivaan on ilmestynyt äänitteenä. Sitä pääsee kuuntelemaan myös netin kautta.


Anu Neuvonen
Anu Neuvonen on säveltäjä ja laulaja-lauluntekijä, jolta on aiemmin ilmestynyt kaksi soolevyä, Sävel ja Kuitenkin. Hän on tehnyt myös musiikkiteatteria ja hengellistä musiikkia. Kuva: Markus Perko

Kanttori Pietari Korhonen, joka johtaa lempääläläistä Pietari ja kalat -kuoroa, pyysi sävelmiä reformaatiota juhlistaneeseen Uskon yö -tapahtumaan, he kun ovat aiemminkin tehneet yhteistyötä.

Neuvonen kirjoitti uudet sävelmät kaikkiin 13:een Lutherin kirjoittamaan virteen ja sovitti ne kuorolle. Alun perin oli tarkoitus säveltää vain muutama teksti, mutta työ vei mennessään.

– Pakko sanoa, etten alun perin ollut järin innostunut, mutta kun aloin virsitekstejä lukea, niin innostuin. Ensinnäkin tekstit olivat sanomaltaan sellaisia, että halusin tehdä niitä nykyihmisille tutummaksi – ainakin itselleni Lutherin virret niitä kaikista tutuimpia lukuun ottamatta olivat jääneet ihan vieraiksi. Ja toisekseen ne olivat sopivan haasteellisia säveltää: minä kun halusin tehdä niistä sellaisia, että sanoma voisi tavoittaa nykykuulijankin.

Neuvonen lähti liikkeelle tekstin tunnelmasta ja yritti tehdä lauluista mahdollisimman tarttuvia.

Ei ainakaan enkeliä

Enkeli taivaan -virttä nyt en ainakaan sävellä, hän ajatteli ensin.

– Kynnys oli tosi korkea. Mikään ei tuntunut tarpeeksi hyvältä. Ja ajattelin, että se on ihan turhaa työtä, ihmiset haluavat kuitenkin laulaa sitä perinteistä. Lopulta kuitenkin kaunis melodia "annettiin kuin taivaan lahjana”.

– Ja sitten aloin miettiä, että voihan tässä käydä niinkin, että uusi melodia alkaa elää omaa elämäänsä vanhan rinnalla. Niinhän on hyville lauluille käynyt ennenkin.

Hän ei usko Lutherin kääntyvän haudassaan, sillä virret oli tarkoitettukin kansankielisiksi niin sanoiltaan kuin sävelmiltään.

– Totta kai musiikki – ja kansan musiikkimaku – on muuttunut 500 vuoden aikana.

Nuottikokoelmaa myydään Luther Anno Domini 2017 -nimellä.

Anu kirjoittaa lauluja myös muille artisteille, ja hänen kädenjälkeään voi kuulla muun muassa Bablon tuoreessa joululaulussa Poika ja mummo.

Teksti: Asta Kettunen

Uudelta kuulostava Enkeli taivaanPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja