Ekovinkit

6.6.2018 15.06

Valitse luonnonkasveja pihaan ja puutarhaan

Maria Kohtala

Kerää luonnonkasvien siemeniä ja tutustu myös maisemapeltoihin.

Metsatahti_Kortekallio 2n
Metsätähden latinankielinen nimi on vaihtunut, se on nykyään Lysimachia europaea.

Luonnonkasvit ovat sopeutuneet Suomen säähän, kuten kovempiinkin pakkasiin, eivät tarvitse paljoa myrkkyjä ja lannoitteita, eivätkä karkaile haitallisesti luontoon. Tosin nekin vaativat hoitoa, esimerkiksi pihaan ja puutarhaan epätoivottujen lajien poistamista niiden joukosta, vaikka kitkemällä, ruohonleikkurilla tai viikatteella.

Tee kasvivalinnat luonnonmukaisesti: valitse puutarhaan luonnonvaraisia jalostamattomia kasveja, jotka menestyvät Suomen luonnossa. Suosimalla luonnonkasveja pääset vähemmällä torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytöllä. Niiden leviämistä luontoon ei tarvitse pelätä ja ne selviävät kovemmastakin pakkasesta.

Samalla suojelet osaa suomalaisesta luonnosta. Huomaathan, että jokamiehenoikeuksiin ei kuulu kasvien siirto, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 17.6. Vuoden teemalaji on metsätähti, Lysimachia Europaea. Suomessa metsätähteä kasvaa yleisenä koko maassa, lounaissaaristosta tunturipaljakoille asti.

Yhdistykset järjestävät luonnonkukkaretkiä. Tarkista lähiseutusi retket Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta ja lähde mukaan oppimaan kasveista ja rentoutumaan luonnossa.

Tampereen kaupungin avoimet kulttuurimaisemat ovat muuttuneet viime vuosina. Jäljellä olevat avoimet maisemat ovat merkittävä osa kaupunkiympäristöä.

Tampereen kaupungin maisemapelloista voit lukea esimerkiksi kaupungin sivuilta.  Niillä kerrotaan, että maisemapelloilta voit kerätä monenlaista omaan käyttöösi. Voit mennä hakemaan vaikkapa kasvien siemeniä.

– Loppukesästä ja syksyllä maisemapeltojen kukkia, viljaa ja herneitä voi kerätä omaan käyttöönsä. Satoa ei kannata kerätä liian aikaisin ja liikaa, jotta pelloista olisi iloa mahdollisimman monille. Kaupunki tiedottaa esimerkiksi nettisivuilla, koska kukkien keräämistä voidaan aloittaa. Kaikille maisemapelloille tulee myös infotaulut, josta löytyy lisätietoja joka kohteeseen.

Kokeile valmistaa kasveista luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita kuten nokkosvettä.

Nokkosveden ohje Suomen Hyötykasviyhdistyksen sivuilta:

Nokkosvesi

1 kg tuoreita nokkosia tai 250 g kuivattua

5 l vettä

Käyttö: Anna nokkosten olla vedessä 1–2 vuorokautta. Siivilöi ja sumuta kirvoja vastaan. Uusi käsittely useita kertoja.

Katso vielä vanhat hyväksi koetut luomulannoiteohjeet vaikkapa lannoitusoppaasta.

Kuvat: Irma KortekallioPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi