Ekovinkit

7.3.2018 17.28

Pidä vesi mielessä

Asta Kettunen

Maailman vesipäivää vietetään jälleen 22. maaliskuuta. Silloin on hyvä miettiä, millä paikat puhdistetaan, mitä vedetään vessasta alas ja mitä heitetään luontoon.

calm-2315559 (1)

Aina kun muovia päätyy maahan, sitä voi päätyä myös veteen. Unohda siis ”ei kuulu mulle” -ajattelu, poimi muoviroska päivässä ja vie se keräysastiaan. Älä jätä autonrenkaita lojumaan pihamaalle.

Yritä jatkossa välttää muovipitoisten vaatteiden ostamista. Erityisesti fleece-kankaasta, teknisistä urheiluvaatteista ja tekokuituneuleista irtoaa pieniä osasia. Mikromuoveista osa päätyy vääjäämättä vesistöihin.

Suosi joutsenmerkittyä ja EU-ympäristömerkittyä kosmetiikkaa, sillä niissä ei käytetä mikromuoveja. Muovisen tai merestä napatun pesusienen kasvivaihtoehto on pesukurkku.

Älä käytä lääkkeitä varmuuden vuoksi, sillä viemärin kautta lääkeaineita päätyy jätevedenpuhdistamolle.

Kiinnitä huomiota pesuaineiden pH-arvoon: emäksiset (pH yli 10) puhdistusaineet rehevöittävät vesistöjä. Jätevedenpuhdistamot poistavat 90 prosenttia fosforiyhdisteistä. Happamat aineet (pH alle 5) ovat puolestaan ympäristöriski

Esimerkiksi klooriin perustuvat valkaisuaineet ja desinfiointiaineet ovat myrkyllisiä, huuhteluaineet ja tahranpoistoaineet haitallisia.

Tampereella niin Näsijärven kuin Pyhäjärvenkin veden laatu on parantunut viime vuosikymmeninä sekä teollisuuden muutosten että tehostuneen jäteveden puhdistuksen ansiosta.

Tampereen Veden jätevedenpuhdistamoilla käsitellään vuosittain noin 33 miljoonaa kuutiometriä jätevettä. Puhdistamoilla käsitellään myös Kangasalan, Ylöjärven ja Pirkkalan jätevedet.

YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi vuonna 1992. Samana vuonna pidettiin Rio de Janeirossa YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssi. Yhteisen vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta puhtaan veden tärkeydestä sekä veden määrästä ja laadusta koko maapallolla.

Maaliskuussa on myös muita maailmanlaajuisia teemapäiviä: metsäpäivä 21.3. ja ilmatieteen päivä 23.3. Hakkuut pienentävät metsien hiilinielua, ja ilmaston lämpeneminen puolestaan kiihdyttää niin korallien massatuhoja kuin ongelmia kotimaisissa vesistöissä.

Maailman vesipäivän teema vuonna 2018 on ”Nature for Water”. Suomessa kantavina aiheena ovat erityisesti luonnonvesien saastumisen ehkäiseminen ja kaupunkien arvokkaat vesistöt.

Tampereella pidetään vesiseminaari TAMK:ssa (tila D1-02) 22.3. kello 12-15.

Toisaalta: joka päivä on vesipäivä!

Lisää maailman vesipäivästä

Vesipäivän seminaari Helsingissä

Vesipäivän seminaari Turussa: vesi kaupunkiluonnossa

Tekniikan museon vesipäivä

Joka päivä on vesipäivä: Vesilaitosyhdistys ja sen jäsenlaitokset

Pesuaineista

Pesuaineiden ympäristövaikutukset

Vinkkejä viemäriasioissa

Järviwiki

Roska päivässä Facefookissa


Kirjallisuutta:

Jorma Keskitalo: Rajaton vesi, rajalliset vesivarat. Gaudeamus 2017

Tapio S. Katko: Hanaa! Suomen vesihuolto - kehitys ja yhteiskunnallinen merkitys, Suomen Vesihuoltoyhdistys 2013
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja