Ekovinkit

2.5.2018 11.50

Osallistu kaupungin siivoukseen tai opettele perustamaan sissiniitty

Harri Helin / Asta Kettunen

Tamperetta siivotaan keväisin yhdessä: kanna kortesi kekoon, jos suinkin pystyt. Myös roska tai pari päivässä on hyvä ekoteko.

Vihreän Viikon avaa Tammelantorin Ympäristötori 4. kesäkuuta kello 16–20. Tapahtuman tunnuslauseena on jo useamman vuoden ajan ollut: Tästä alkaa kesä!

Tammelantorin Ympäristötorilta löydät:

* Ekokumppaneitten suositun Tavaranvaihtoalueen teemalla Tuo tullessas – vie mennessäs. Voit tuoda itselle turhaa, ehjää ja puhdasta ja saat viedä mitä haluat. Ei tarvi tuoda, jotta saa viedä ja saa viedä, vaikkei toisikaan. Muista: Toisen turha voi olla toisen aarre!

* Pirkanmaan Jätehuollon mullanjakopisteessä ei jaeta ämpäreitä vaan vihermultaa maksutta. Ota siis oma ämpäri tahi muovipussi mukaan!

* Ensimmäiset kaksi tuntia eli kello 16–18 Pirkanmaan jätehuollon Repe & Romu -kuormurikaksikko kunnioittaa tapahtumaa läsnäolollaan. Repe & Romu vastaanottavat maksutta kodin vaarallisia jätteitä, metalliromuja ja sähkölaitteita.

* Tampereen Puutarhaseuran info-pisteestä saat kokeneiden puutarhaharrastajien vinkkejä sekä voit ostaa taimia suoraan peräkonteista.

* Noin 40 ympäristötoimijaa, järjestöä ja yritystä, esittelee tuotteitaan ja toimintaansa.

* Luvassa musiikkiesityksiä, laulua, tanssia soittoa… Wanhoja toivottuja ja ihka uusia esiintyjiä. Mitä olisi Ympäristötori ilman Katutyttö Kristiinaa? Myös Posetiivarit Reijo ja Eva-Lisa ovat lupautuneet tulemaan torille. Huom: Säävaraus, posetiivi kun ei tykkää vedestä.

Kompostointi on oikea ekoteko!

Oman pihan maatuvien jätteiden ravinteet saat takaisin kiertokulkuun, kun kompostoit niistä muhevaa multaa. Tule kuulemaan niksit toimivaan kompostiin. Mitä komposti vaatii toimiakseen ja mitkä ovat yleisimmät ongelmakohdat kompostoinnissa? Käymme läpi myös ruokajätteen kompostointia. Kurssi maksuton ja avoin kaikille. Tervetuloa!

Ke 6.6. klo 17 Lastenpuutarha Piparminttu, Laulunmaankatu 20, Tampere. Kurssin tarjoaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Huom! Puutarhalle ei voi tulla autolla. Autot jätetään Laulunmaankadun varteen, josta kävellään Laulunmaankatu 20 edestä lähtevää hiekkatietä alas. Pukeudu säänmukaisesti, oleskelemme ulkotiloissa. 

Vihreän viikon yölaulaja-retki Terälahdessa

Kokoontuminen keskiviikkona 6.6. kello 21.30 luontokoululla (Niemikyläntie 14), josta lähdetään Kalmankurjenkoskelle ja lähiympäristöön kuuntelemaan lintuja ja muita kesäyön ääniä. Oppaana Anne Viitalaakso, ei ennakkoilmoittautumista.

To 7.6. klo 12–18 Satuja ja avoimia ovia

Terälahden kirjaston ja Tampereen luontokoulun yhteistyönä Avoimet ovet-tapahtuma. Satuhetki kodalla tai ympäristössä kello 12, 15 ja 17.

To 7.6. Nappaa ympäristöluotsi mukaasi!

Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia ympäristöluotseja voit pyytää seuraksesi esim. kaupungin luontopoluille, puistoalueille tai vaikkapa marja- tai sienimetsään. Tulee kuulemaan lisää ja nappaa ympäristöluotsi mukaasi puistokierrokselle! Eteläpuisto, Osuustoimintamuistomerkki klo 16–18. Säävaraus. 

Ympäristöluotsit

Kaupunkisissikoulutus_netti
Kuva: Jere Nieminen

Kaupunkisissikoulutusta

Villi vyöhyke -yhdistys järjestää Kaupunkisissien koulutusta omatoimiseen luonnonhoitoon Metson Kuusi-salissa torstaina 7.6. kello 17–19. Tilaisuudessa kerrotaan, millaisia mahdollisuuksia kaupunkitila tarjoaa omatoimiseen luonnonhoitoon.

Koulutuksessa käydään läpi tapoja perustaa sissiniittyjä kaupunkiin siemeniä kylvämällä. Koulutuksessa tarkastellaan myös kasvien istuttamisen mahdollisuuksia omatoimisessa luonnonhoidossa. Miten puistoja voisi hakkeroida? Entä voisiko olla mahdollista perustaa kaupunkiin oma sissimetsä?

La 9.6. ja su 10.6. klo 10 luontopoluille

Opastus Tammerkosken luontopolulle. Lähtö Vapriikin pihasta, kesto noin kaksi tuntia, oppaana toimii Lasse Kosonen.

Ma 11.6. klo 17 Kompostoinnin alkeet selkokielellä

Pirkanmaan Jätehuollon kurssi pidetään yhteistyössä ARC-hankkeen kanssa. Hankkeessa on mukana paikallisten lisäksi joukko innokkaita pakolaistaustaisia maahanmuuttajia, jotka viljelevät Hiedanrannassa kierrätysmateriaalista rakentamiaan kasvihuoneita.

Paikka: Hiedanrannan kartano, Tampere. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

Vihreä viikko ympäristökunnissa:

Ekokumppanit järjestävät yhdessä Pirkkalan kunnan ympäristönsuojelun kanssa villivihannesretken keskiviikkona 6.6. kello 17-19 Pirkkalan Pappilassa, lähtöpisteenä parkkipaikka, Pappilantie 65. Oppaana toimii biologi, yrttineuvoja Jonna Niiniaho.

Maksuton, ei ennakkoilmoittautumista. Mukaan kori/ämpäri ja pikkuveitsi tai sakset kasvien keräämiseen sekä hanskat nokkosia varten. Lisätietoja: tiina.hakala@tampere.fi, 040-806 2619.

Ylöjärvellä vietetään ensimmäistä kertaa Vihreää viikkoa 4.–10.6. Tavoitteena on tarjota kaiken ikäisille maksuttomia ympäristö- ja luontoaiheisia tapahtumia, retkiä ja talkoita.

Ekokumppanit – tapahtumat

Tampereen Vihreä viikko

Vihreä viikko Ylöjärvellä

Vihreä viikko Facebookissa


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi