Ekovinkit

7.11.2018 17.54

Mieti muovia

Asta Kettunen

Älä heitä luontoon mitään, mikä ei sinne kuulu, kuten muoveja. Muovia on myös tupakantumpissa.

Muovit maatuvat hitaasti, ja vähitellen muuttuvat yhä pienemmiksi osasiksi, mikromuoveiksi. Ne löytävät tiensä puroihin, järviin, pohjavesiin ja jopa kaloihin ja hyönteisiin. Mitä muovi tekee ihmisen tai eläimen elimistöön päästyään?

Käytä muovipakkaukset uudelleen ja vie ne lopuksi erilliskeräykseen. Korkit, kannet ja pesuainepullojen pumppuosat pitää irrottaa ja laittaa keräysastiaan erikseen, koska ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Oikein lajitellut esineet voidaan hyödyntää raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamisessa, loppu menee energiaksi.

Opasta myös jälkikasvu lajitteluun.

Harkitse käyttötarpeen mukaan biopohjaisesta tai kierrätetystä muovista valmistetun astian hankkimista. Suosi myös täyttöpakkauksia. Käytä kuumien nesteiden kanssa lasisia tai keraamisia astioita.

Vältä biohajoavaa muovia. Se on fossiilisista tai kasvipohjaisista raaka-aineista valmistettua muovia, johon esimerkiksi lisättyjen kemikaalien ansiosta saadaan aikaan tavallista muovia nopeampi hajoamisprosessi.

Biohajoavan muovin elinkaaren päästöt ovat suuremmat kuin tavallisella muovilla, josta edes osa päätyy kierrätykseen. Tavallisen muovin joukkoon eksynyt biohajoava muovi voi pilata kierrätettävän erän. Biohajoavan muovipussin sijaan biojätteet kannattaa pakata jauhopussiin, kartonkiin tai sanomalehteen.

EU Komission uuden strategian tavoitteena on muun muassa, että vuoteen 2030 mennessä kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset ovat kierrätettäviä.

Tarkkaile käyttämäsi kosmetiikan koostumusta, sillä osaan kosmetiikasta on lisätty mikromuovia.

Äläkä aja ylimääräistä autolla: renkaista ja tiemerkinnöistä irtoavaa mikromuovia huuhtoutuu hulevesien mukana jokiin ja sitä kautta järviin ja meriin.

Mikromuovia on löydetty jo yli 200 eläinlajista. Sitä on muun muassa simpukoissa, kaloissa, planktonissa, hunajassa, merisuolassa ja sadevedessä. Tutkimuksissa on myös todettu joidenkin muovien siirtävän haitta-aineita mukanaan eläinten elimistöön.

Ihan kaikkea muovia ei saada poistettua jätevedestäkään, ja sitäkin kautta sitä on päätynyt mereen, viherrakennuskohteisiin ja pelloille.

biomateriaali_k_netti
VTT:llä tutkitaan biomateriaaleja laajasti. Selluloosapohjainen pakkausratkaisu voitti Packaging Europe:n järjestämän Sustainability Awards 2018 -kilpailun biopohjaisten pakkausten kategorian 23.10. Göteborgissa. Kuva: VTT

Lisää biopohjaisista materiaaleista

VTT: lämpömuovattava biohajoava materiaali

YLE: Ihmeaineesta saasteeksi -käsikirjoitus

YLE: Mikromuovia päätyy myös järviin

Muovin kierrätys: Rinki-ekopisteet

Liki joka toisessa kosmetiikkatuotteessa muovia

The Guardian: Microplastics can spread via flying insects

Muovisaasteen ongelma pakko ratkaista -essee
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja