Ekovinkit

5.12.2017 11.00

Etsi Reilua joulupöytään

Asta Kettunen

Reilun kaupan nettihaulla voi katsoa, mitä kaikkea reilua voi valita esimerkiksi joulupöytään. Lahjavalikoimaan löytyy ainakin tekstiilejä, ruusuja, suklaata, hunajaa ja viiniä.

Reilua kauppaa tukevaan kansanliikkeeseen kuuluu yrityksiä, yhteisöjä ja kulutuspäätöksiä tekeviä kansalaisia. Kaikkiaan Suomesta on nyt saatavilla noin 1700 Reilu kauppa -sertifioitua tuotetta. Tuotteista yli puolet on myös luomusertifioituja.

Haulla ”kahvi” löytyy 277 tuotetta, joista 178 on luomua. Tuotehaku on uusiutumassa ja avataan samoilla nettisivuilla alkuvuonna 2018.

reilukauppa.fi/hakukone

Uusimpia tulokkaita valikoimiin on Tampereella aivan Ylöjärven rajalla valmistuva Mokkamestareiden Minna-kahvi. Se juhlii Minna Canthia, jonka syntymästä tulee pian kuluneeksi 175 vuotta.

Minnassa käytetään naiskahvinviljelijöiden tuottamia luomupapuja. Sekoitus on kehitetty virallisen Minna Canth-seuran toivomuksesta.

– Halusimme kunnioittaa vahvaa yhteiskunnallista vaikuttajaa ja pioneeria, joka oli mm. kirjailija, journalisti, teatterintekijä, yrittäjä, yksinhuoltaja ja tasa-arvon ja koulutuksen puolestapuhuja, Mokkamestareiden toimitusjohtaja Reija Paakkinen toteaa.

– Toivomme että saamme myös jälleenmyyjämme innostumaan kahvista.

Mokkamestareiden Minna-kahvi on kahden tuorepaahdetun female farmed-kahvin sekoitus Perusta ja Sumatralta, kahvi on 3/5 paahtoasteinen, matalahappoinen, sen aromissa on suklaata ja vaniljaa. Suutuntuma on rikas ja vahva.

Tuote-etiketissä on käytetty keramiikkataiteilija Hellevi Koistisen uniikityötä, Minna Canth #nastywoman taideteosta, joka liittyy myös 175-juhlavuoteen. Juhlavuoden suojelijana toimii rouva Jenni Haukio

Syksyllä kauppoihin ovat tulleet Mundo Reilusti Tumma ja Reilu Kulta Katriina. Mundo Reilusti Tumma on lempeästi tummaksi paahdettu luomukahvisekoitus. Sen kahvipavut tulevat Reilun kaupan osuuskunnilta, jotka yhdistävät satoja pieniä viljelijöitä.

Cafe Femenino

Kahvitrio
Kuvat: Paulig / Mokkamestarit / Meira

Jo yli 110 seurakuntaa eri puolilla Suomea juo kahvinsa reiluna. Kirkko ja kaupunki -lehden juttu aiheesta

Reilu kauppa ry, Paulig ja Suomen ulkoasiainministeriö tukevat kahvinviljelijöitä Sidaman maakunnassa Etiopiassa.

Reilun kaupan juttu aiheesta

Altian Rajamäen tehdas on ensimmäinen Reilun viinin pullottaja Suomessa. Kotimainen viini on usein varsin ekologinen vaihtoehto. Myös alkoholittomia tuotteita löytyy.

Temolan luettelo

Synkkää suklaata?

Uusien suklaaviljelmien tieltä kaadetaan sademetsiä. Bonnin ilmastokokouksessa maailman 35 johtavaa suklaayhtiötä julkisti suunnitelmansa Länsi-Afrikan sademetsien hävittämisen lopettamiseksi.

"Näkisin, että Suomessakin kuluttajapaineella on merkitystä siinä, että yritykset ovat ylipäätään alkaneen pohtia vastuullisuuskysymyksiä, vaikka paljon parantamisen varaa vielä onkin. Toivoisin, että kuluttajat olisivat jatkossakin aktiivisesti yhteydessä yrityksiin, jotta Suomessa voitaisiin ostaa suklaata tulevaisuudessakin hyvällä omallatunnolla”, totesi Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Juttu: Suklaan synkkä alkuperä

Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa on kerännyt sivulleen vinkkejä vuoden 2017 toisenlaisista joululahjoista, jotka tukevat kestävää kehitystä ja auttavat maailman köyhiä.Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi