Hengen leipää

7.11.2018 10.40

Toimikaa tämän kaupungin parhaaksi

Olli Hallikainen

Näin profeetta Jeremia kehotti 2500 vuotta sitten israelilaisia, jotka pakotettiin lähtemään pois kotiseudultaan Babylonian suurvallan alueelle, nykyisen Irakin seudulle. Profeetta kannusti israelilaisia rakentamaan taloja ja istuttamaan puutarhoja. Jumala tahtoi heidän ottavan vastuun elämästään ja tulevaisuudestaan uudessa ympäristössä.

Mitä sanottavaa Jeremialla on meille 2000-luvun kristityille? Miten kirkon tulee suhtautua yhteisten asioiden hoitoon? Voiko kristitty osallistua politiikkaan?

Kyllä voi. Kirkko suhtautuu myönteisesti yhteiskuntaan ja yhteiseen maailmaamme. Jumala toimii maailmassa. Hän käyttää yhteiskuntaa ja sen rakenteita ihmisistä huolehtimiseen. Kristitty voi osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen myös politiikan avulla. Teemme työtä ja maksamme veroja, jotta kaikilla olisi mahdollisuus hyvään elämään. Näin toimimme kotikaupunkimme parhaaksi.

Kirkon tulee myös muistuttaa erityisesti heikommassa asemassa olevien ihmisten puolustamisesta. Lasten ja perheiden hyvinvointi on yhteiskunnan kivijalka. Yhteisömme inhimillisyys mitataan sillä, miten huolehdimme vanhuksistamme.

Kirkko elää kahdessa todellisuudessa: tässä maailmassa ja Jumalan todellisuudessa. Paavalin mukaan Jumalan valtakunta on oikeamielisyyttä, iloa ja rauhaa. Näitä Jumalan lahjoja kirkko tuo maailman keskelle. Joskus tämä toteutuu hyvin. Toisaalta taas tuntuu, että kirkon elämä on näiden lahjojen irvikuva. Jumala kuitenkin tekee työtään ihmisissä ja ihmisten keskellä. Vapahtaja Kristus tulee lähellemme ja rohkaisee rauhan ja rakkauden tekoihin.

Jeremia kehotti uuteen kaupunkiin siirrettyjä israelilaisia: ”Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.”

Kirkon tehtävä on rukoilla tämän kaupungin ja sen asukkaiden puolesta jumalanpalveluksissa tai muualla. Kirkko rukoilee kouluissa, sairaaloissa, hoivakodeissa ja työpaikoilla. Kirkko on mukana kodeissa lapsen ja perheen iltarukouksissa. Kirkko rukoilee myös tämän yhteisen maapallomme ja sen varjeltumisen puolesta.

Elämme kirkkona tässä kaupungissa ja tämän maailman keskellä. Kirkko toimii kotikaupunkimme parhaaksi ja rukoilee kaikkien sen asukkaiden puolesta.


Olli Hallikainen

Kirjoittaja on tuomiorovasti, joka on elämäntyöllään edistänyt kaupungin kehitystä ja hyvinvointia. Hänet palkittiin Tampereen kaupungin I luokan kultaisella ansiomitalilla Tampereen päivänä 1. lokakuuta.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja