Saarnavuoro

Palstalla kirjoittajat kertovat jonkin tulevan pyhän saarnan teemasta ja näkökulmistaan siihen.
5.10.2016 10.02

Viikkomessu voi olla keidashetki

Minnamaria Tammisalo

Papin työn perustehtäviin kuuluu messun toimittaminen. Olen oppinut iloitsemaan seurakunnan johdattamisesta rukoukseen ja ehtoollisen sakramentin äärelle.

Oletko tiennyt, että ehtoollismessuja pidetään muulloinkin kuin sunnuntaiaamuisin? Aleksanterin kirkossa vietetään arkista puolen tunnin mittaista viikkomessua joka torstai kello 17.


Parittomina keskiviikkoina kello 16.45 alkaen ehtoollista voi nauttia Hiljaisen kirkon keskellä, rukouslaulun, raamatunluvun ja täyden hiljaisuuden vallitessa. Kumpainenkin on erilainen, huikaiseva hetki arjen keskellä.


Torstaina 13. lokakuuta toimitan viikkomessun Aleksanterin kirkossa. Messussa ei saarnata, vaan luemme sanaosan kohdalla Katekismusta. Viikko viikolta etenemme Katekismuksen viisaiden ja mietittyjen tekstien sanomaa pohdiskellen.


Katekismuksen idea on, että se kertoo lyhyesti ja selvästi, mitä kristillinen usko on. Aina ei tarvita pitkiä selityksiä. Oivallus voi syntyä tiivistetyn timantin äärellä. Katekismuksen syvin tehtävä on ohjata meitä elämään uskossa Jumalaan ja rakkaudessa toinen toiseemme.


Tänä syksynä viikkomessuissa on pohdittu Kymmentä käskyä. Ne ilmaisevat elämän tärkeitä peruspilareita: mitä meidän tulee tehdä ja mitä jättää tekemättä.


Torstaina 13. lokakuuta luemme seitsemännen käskyn, ”Älä varasta”-selityksen, jossa pohdiskellaan ajankohtaisesti, mikä kaikki on varastamista. Tiedämme varkauden olevan kyseessä, kun joku anastaa toiselta omaisuutta.


Katekismuksen mukaan myös ihmisten hyväksikäyttö, vastuuttomuus työssä ja keinottelu ovat edun hankkimista toisten kustannuksella. Varastamme tulevilta sukupolvilta, kun turmelemme ympäristöä ja järkytämme luonnon tasapainoa.


Vaikka aihe on hyytävä ja epämukava, totuus kuitenkin myös puhdistaa. Yhdessä hiljennymme tunnustamaan syntimme ja saamme anteeksi. Seurakuntana vaellamme ehtoollispöytään, jossa Kaikkivaltias Jumala hoitaa meitä rakkaudellaan.


Viikkomessuun kokoontuu kasvava joukko arjen pyhiinvaeltajia. Joku saapuu työstä, toinen kotoa, joku joukosta, toinen yksinäisyydestä. Kirkossa olemme rinnakkain, yhdessä, silti omassa rauhassamme, armoa ja rakastetuksi tulemista kaipaavina.


Samaan joukkoon liittyy pappikin, jolle viikkomessu tarjoaa yhtä lailla keidashetken. Tule sinäkin!


Minnamaria Tammisalo toimittaa viikkomessun torstaina 13.10. kello 17 Aleksanterin kirkossa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja