Saarnavuoro

Palstalla kirjoittajat kertovat jonkin tulevan pyhän saarnan teemasta ja näkökulmistaan siihen.
2.11.2016 9.52

Marraskuu – kuoleman kuukausi

Pekka Laihia

Kun pappina suunnittelen puhetta tai saarnaa, kohtaan montakin haastetta. Yksi niistä on se, että tekisi mieli tehdä parannussaarna: muistuttaa suruttomia ja Jumalasta etääntyneitä kadotuksen kauhuista ja iankaikkisuudesta, puhua kääntymyksestä ja parannuksen teosta sekä ihmiselon lyhyydestä. 
Nämä ihmiset eivät kuitenkaan juuri käy kirkossa ja kuulolla. Useimmiten kirkkokävijät tunnetaan ainakin näöltä. Nämä seurakuntalaiset ovat superaktiiveja, he ovat monessa mukana ja tehneet paljon Jumalan valtakunnan hyväksi elämänsä aikana tai ainakin olleet paljon sanan kuulossa. 
Heille tekisi mieli tehdä puhe tai saarna, jossa painotetaan sitä, että sinä kelpaat, sinä olet turvassa, uskosi riittää, Jumala rakastaa eikä sinun tarvitse suorittaa mitään. Olisiko tuossa aineksia vanhan ajan lakiin ja evankeliumiin? Niitä ainakin olen kömpelösti ja vajaasti yrittänyt yhdistellä ja yritän edelleen. 

Marraskuu on kuoleman kuukausi, maa on martaana. Marras kuuluu samaan sanaperheeseen kuin muun muassa muinaisintian marta, joka tarkoittaa kuolevaa ihmistä. Samoin latinan mors ja ranskan mort tarkoittavat kuolemaa. 
Pyhäinpäivä osuu tähän ajankohtaan ja muistelemme ajasta iäisyyteen siirtyneitä läheisiämme. Aika on syntyä ja aika kuolla, kirjoittaa Saarnaaja. Kuolema ei kuitenkaan ole piste, kaiken loppu, vaan kaksoispiste. 

Raamattua mukaillen terapeutti Tommy Hellsten kysyy, onko kuolema sittenkin vain horisontti, merkki näkökykymme rajallisuudesta. Elämä jatkuu toisessa muodossa ja Jeesus on kuoleman voittaja, luvataan Raamatussa.  
Saarnassa pohditaan Matteuksen evankeliumin 9. luvun tapahtumia, joissa Jeesus parantaa verenvuodosta kärsivän naisen ja herättää kuolleen tytön. 
Matteus kuvaa Jeesuksen ihmetekoja hyvin tiiviisti. Matteuksen tarkoitus on korostaa Jeesusta Vanhan testamentin profetioiden Messiaana, Jumalan voideltuna, jolla on valta herättää vaikka kuolleita. 
Tämä on se Jeesus, joka on minunkin Vapahtajani ja Pelastajani. Viimeisenä päivänä hän herättää kaikki ja hänen sovitustyönsä ansiosta minulla ja sinulla on huone varattuna taivaassa, jossa ei ole surua, murhetta, kipua eikä kuolemaa. Jeesus on voittanut kuoleman!

Pekka Laihia
vs. seurakuntapastori
TuomiokirkkoseurakuntaPekka Laihia saarnaa 6. marraskuuta kello 10 Tuomiokirkossa.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja