Saarnavuoro

Palstalla kirjoittajat kertovat jonkin tulevan pyhän saarnan teemasta ja näkökulmistaan siihen.
6.7.2016 12.00

Keinoälyssä viisautta?

Olli Viljakainen

Job sanoo luvussa 28, että meidän aikaansaannoksemme ja suuret ihmiskunnan saavutukset eivät ole todellista viisautta eivätkä ne sisällä täydellistä ymmärrystä.


Sanooko Job todella, että avaruusluotaimet, teknologinen kehitys tai keinoäly, joka on Stephen Hawkingsin mielestä ihmiskunnan suurin saavutus, eivät olisi suuria saavutuksia?
Job ei sano, etteivät nämä olisi suuria saavutuksia, mutta hän pohtii aikansa ihmeitä luetellessaan, missä asuu viisaus ja ymmärrys. Tulisiko meidänkin pohtia tätä kysymystä edelleen vai olemmeko löytäneet todella viisauden ja ymmärryksen tässä täydellisessä maailmassa?
Job vastaa kysymykseen sanomalla, että viisautta ja ymmärrystä ei löydy tästä maailmasta. Viisautta, josta Job puhuu, ei ole ostettavissa millään hinnalla eikä sitä voi vaihtaa mihinkään, mitä meillä on. Sitä ei ole saatavissa rahalla eikä kullalla.
Jos sitä ei voi täältä löytää, on keinoälyn kaiken jakamansa tiedon jälkeen sanottava meille: minussa ei ole viisautta, ja en ymmärrä paljonkaan. Avaruusluotaimen lähettämässä viestissä maahan lukisi: en löytänyt täältä viisautta.

Job kysyy lopulta: Missä asuu ymmärrys? Job vastaa tähän kysymykseen keinoälyn puolesta. Viisaus on Herran pelkoa, ja ymmärrys on pahan karttamista. Job ei pelkoa tarkemmin käsittele, mutta Raamattu sanoo sen olevan enemmänkin kunnioittamista kuin varsinaista pelkoa.
Huomaan, että elämässäni ei aina löydy pelkoa eikä myöskään viisautta. Onneksi meillä kuitenkin on armollinen ja hyvä Jumala, joka Kristuksen sovitustyön kautta antaa minulle tyhmyyteni anteeksi. Tähän uskoon haluan ripustautua.
Nämä ajatukset eivät nousseet mieheltä, jolla oli kaikkea yllin kyllin. Job oli menettänyt kaiken. Hän oli sairas ja paiseinen mies, joka halusi silti nähdä Jumalan olevan hyvä ja oikeudenmukainen. Jumala, jossa löydämme viisauden ja ymmärryksen.

Harjun pappi Olli Viljakainen saarnaa sunnuntaina 17. heinäkuuta kello 11 Pispalan kirkossa. Viljakainen aloittaa työskentelyn Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten toiminnan Uuden Verson pastorina 1. elokuuta. 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja