Saarnavuoro

Palstalla kirjoittajat kertovat jonkin tulevan pyhän saarnan teemasta ja näkökulmistaan siihen.
3.8.2016 11.55

Armon lahja hämmästyttää

Kim Rantala

Vietämme konfirmaatiota 7. elokuuta Finlaysonin kirkossa. Olen taittanut matkaa tämän rippikoulun nuorten kanssa tammikuusta lähtien. Lisäksi olimme viikon yhdessä Ahvenanmaalla.

Kukin on pohtinut elämää omasta näkökulmastaan. Minun vinkkelissäni vuosia on 45 enemmän kuin nuorilla. Nuorilla on unelmia, ja koko tulevaisuus edessä. Toki minäkin unelmoin ja samalla katselen peruutuspeilistä mennyttä, kiitollisena kokemastani.

Evankeliumissa kohtaamme erilaiset persoonat. Kaksi rukoilijaa lähestyy alttaria. Fariseus on täynnä itseään ja ylpeä saavutuksistaan. Kiitollisena hän rukoilee Jumalaansa.

Toisesta suunnasta lähestyy publikaani, verovirkailija. Askeleet ovat varovaisia. Hän on elämän ja ehkä aikansa uskovien kolhima. On tainnut mennä vähän rikki. Varovasti ja empien hän lähestyy alttaria. Verovirkailija pohtii olemisen oikeutta. Välittääkö Jumala tällaisesta?

Tätä pohdintaa mekin kävimme nuorten kanssa. Onko minulla oikeus lähestyä Jumalaa? Onko Jumalalla mielenkiintoa olla tekemisissä kanssani? Onko koko Jumalaa edes olemassa?

Isät ja äidit, ukit sekä mummit, kummit ja kylän miehet ovat paikalla näiden nuorten juhlissa. He saattavat muistella ja miettiä omaa nuoruuttaan ja olemista tässä – kuten minäkin.

Monet ovat tehneet elämässään erilaisia kupruja, ja myös itse saaneet kolhuja. Omasta elämänkokemuksestani vakuuttuneena haluan korostaa Jumalan armoa lahjana. Nuorena sitä luuli itsestään kaikenlaista. Nämä luulot ovat hiljaa karisseet. Tilalle on tullut ihmettelevä ja hämmästynyt kiitollisuus.

Joitakin neuvoja voisin nuorille antaa: Älkää tehkö niin kuin minä olen tehnyt, vaan uskokaa se, mitä sanon. Tilanteessa kuin tilanteessa Taivaan Isä haluaa olla sinua olla auttamassa ja kantamassa. Hän on valmis haeskelemaan meitä millaiselta tunkiolta tahansa, jos nyt niin huonosti pääsee käymään. Mikään inhimillinen ei ole Hänelle vierasta.

Kasteen yhteydessä annettu lupaus jokapäiväisestä johdatuksesta on sellainen lupaus ja elämän voimavara, johon kannattaa nojautua.

Kim Rantala saarnaa ruotsiksi konfirmaatiomessussa 7. elokuuta kello 11 Finlaysonin kirkossa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi