Hengen leipää

5.12.2017 10.15

Joulu on katsomisen juhlaa

Jussi Mäkinen

Italialaisen renessanssiajan taidemaalarin Lorenzo Lotton maalaus Paimenten kumarrus vuodelta 1530 on syvällinen kuva joulun sanomasta. Samana vuonna kirjalliseen muotoon kiteytettiin uskonpuhdistuksemme merkittävin tunnustuskirja Augsburgissa. 

The_Adoration_of_the_Shepherds,_by_Lorenzo_Lotto
Lorenzo Lotto maalasi Paimenten kumarrus -teoksen vuonna 1530.
Kristillisen uskon ymmärtämistä on aikojen saatossa tavoiteltu ja julistettu niin opillisin sanoin kuin taiteen keinoin.

Paimenten kumarrus -taideteos välittää kolme merkittävää viestiä katsojalle.

Neitsyt Maria on kuvattuna punaiseen pukuun ja siniseen viittaan. Punainen väri viittaa Marian inhimillisyyteen ja sininen taivaalliseen kuningattareen. Jeesus syntyi ihmiseksi ihmisten maailmaan ja luopui taivaallisista.

Taideteoksen kuvaamien henkilöiden sommittelu on nerokas. Katseiden suunta on keskittynyt kuvan ytimeen – Jeesus-lapseen. Raamatun sanoma on kuin taideteos. Jokaisella siveltimenvedolla on merkityksensä, mutta kuvan keskus on tärkein. Jeesuksen sanat ja teot ovat Raamatun sanoman avain.

Seimikuvan ydin on Kristus-lapsessa, joka koskettaa kohtaloaan. Hän on tarttunut uhrilampaaseen. Joulun hämyssä näemme jo pääsiäisen valoa. Kristus tuli ihmiseksi, eli ihmisen elämän kohtalotoverinamme. Mutta ihmiseksi syntynyt Jeesus sovitti meidät Pyhän Jumalan kanssa ja näin meille on avautunut tie elämän lähteelle.

Edelleen kaikuu enkelten laulu: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan Hänellä on hyvä tahto!”

Laulu kutsuu viitoittamaansa suuntaan. Kuva lupaa katsojalleen, joka pysähtyy seimen luo: Minkä arjen kiireessä kadotit, sen luonamme löydät! Olet kuvassa mukana.

Kirjoittaja on Eteläisen seurakunnan kirkkoherra ja Tampereen seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja