Hengen leipää

1.11.2017 11.45

Älä elämää pelkää

Antti Punkari

Elämä on annettu meille elettäväksi omakohtaisesti. Emme voi siirtää sitä tuonnemmaksi – se on tässä ja nyt. Emme myöskään voi käyttää sijaista.

Näin elämä on meille jokaiselle reaaliajassa tapahtuvaa toimintaa itsenäisenä ihmisenä ja osana suurta yhteisöä.

Elämä ei ole vain johdantosoitto johonkin tulevaan olotilaan. Se on oma teoksensa, täydellinen sinfonia, jonka solistisoittajana me itse olemme. Siinä on neljä osaa: lapsuus, nuoruus, aikuisuus ja vanhuus. Kaikkien näiden läpi elämä meidät kuljettaa – ainakin seniori-ikään ehtineitä.

Ilot ja surut vaihtelevat vuoroin onnenpyörämme ympärillä. Paljon voimme sen sointiin ja tempoon itse vaikuttaa – ja se on velvollisuutemmekin. Sitä varten Luoja on antanut meille ohjausjärjestelmäksi järjen, harkinnan ja maltin sekä käden ja hengen taidot tekemisten työkaluiksi.

Ja silloin kun elämän kulku vei sinne, minne emme haluaisi mennä, meille jää sopeutujan osa. Silloin joudumme tiemme selvittämään sisulla ja hammasta purren – tahdonvoimalla minä osaan, minä tahdon, minä jaksan.

Tai sitten en jaksakaan, ja epätoivo valtaa mielen. Sen mukana tulevat usein yksinäisyys ja turvattomuus. Kummatkin ovat suuria elämänilon pilaajia.

Itsehoitolääkkeiksi tarjoan seuraavia:

1. Pitää olla jotakin tekemistä – varsinkin sellaista, josta on iloa ja hyötyä itselle tai läheisille.

2. Pitää olla joku, jota rakastaa. Rakkaus on jumalainen tunne ja liikkeelle paneva energian lähde.

3. Pitää olla tavoitteita ja unelmia. Päämäärään pyrkiminen täyttää luppoajan.

4. On hyvä huolienkin keskellä säilyttää suhteellisuudentaju ja rento ote: Ei elämänilo ole yhden villalangan varassa! On ihanaa olla ensin tekemättä mitään ja sen jälkeen levätä!

Elämä on yllätyksellinen ja arvaamaton. Sen tietää seniori-ikään ehtinyt. Eteenpäin elävän mieli on hyvä ohje vanhanakin. Malja elämälle!

tilapäisajattelija

Kirjoittaja on Tampereen seurakuntien luottamushenkilö. Kirjoitus on osa Seitsemän käskyä tähän aikaan -kokoelmasta, joka on tarkoitettu ohjeiksi arkipäivän tilanteisiin silloin, kun joudumme tekemään valintoja elämän ristiaallokossa. Tekstit on julkaistu aiemmin Ikälisä-lehdessä.

Hengen leipää on Silta-lehden juttusarja, johon toimitus pyytää kirjoituksia seurakuntalaisilta sekä seurakuntien työntekijöiltä.   

 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja