rss Tampereen seurakuntien uutiset

5.10.2018 11.59

Seurakuntavaalien vaalikone avautuu 8.10.

Seurakuntavaalien vaalikone avautuu maanantaina 8. lokakuuta. Vaalikoneen avulla äänestäjät voivat tutustua ehdokkaisiin ja heidän ajatuksiinsa.

minun-kirkkoni-kooste
Ehdokkaat ovat vastanneet vaalikoneessa muun muassa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin sekä seurakuntaelämää ja kirkon uskoa käsitteleviin kysymyksiin. Omien ja ehdokkaiden näkemysten yhteen sopimista pääsee testaamaan sivulta www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone.

Mitä virkaa on vaalikoneilla?

Yliopistonlehtori Kari Koljonen ja tutkija Esa Reunanen Tampereen yliopistosta ovat mukana tekemässä Vaalikoneet 2020 -tutkimusta, jossa selvitetään muun muassa sitä, kuinka paljon ihmiset arvioivat vaalikoneiden vaikuttavan äänestyspäätöksiinsä ja millä tavoin vaalikoneiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää journalismissa. Tutkimukseen on kerätty kysely-, media- ja vaalikoneaineistoja tämän vuoden presidentinvaaleista.

Tutkimus vahvistaa arviota, että vaalikoneiden merkitys on kasvussa. Heidän mukaan etenkin nuorissa ikäryhmissä vaalikoneiden asema ehdokasvalinnassa ja ylipäänsä vaalien seuraamisessa on vahvistunut merkittävästi. Varttuneempien kansalaisten keskuudessa vaalikoneiden käyttö on edelleen suhteellisen vähäistä.

Vinkkejä vaalikoneen käyttäjälle

Koljosen ja Reunasen mukaan kannattaa myös tutustua vastausten perusteluihin, koska niistä voi tehdä päätelmiä ehdokkaiden perehtyneisyydestä. Perusteluja lukemalla myös oma ymmärrys voi kehittyä.

Kari Koljonen on yliopistonlehtori viestintätieteiden tiedekunta COMS:ssa ja Esa Reunanen tutkija journalismin, median ja viestinnän tutkimuskeskus Cometissa.

Seurakuntavaalit järjestään marraskuussa. Ennakkoäänestys on 6.–10. marraskuuta, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.marraskuuta.


Palaa otsikoihin