rss Tampereen seurakuntien uutiset

12.2.2018 14.32

Puolustusvoimien uusi Hymni on kirkkomuusikko Martti Syrjäniemen kynästä

– Olen kiinnostunut tosi monesta asiasta, mutta yksi on ylitse muiden: musiikki! Se on osa minua. Musiikki on soivaa sanaa, ja sen avulla voi välittää iloa ja virvoitusta. Se lohduttaa ihmistä surussa, kun sanoja ei enää ole, miettii kirkkomuusikko Martti Syrjäniemi.

martti_syrjäniemi1
Kirkkomuusikko Martti Syrjäniemi tunnetaan Suomessa tuotteliaana säveltäjänä ja sovittajana. Seuraavaksi suunnitelmissa on omien joululaulujen kokoelma, joka julkaistaneen ensi jouluna 2018. Kuva: Hannu Jukola
Syrjäniemen viime vuosi huipentui kahteen merkittävään tunnustukseen. Tampereen tuomiokapituli myönsi hänelle director cantus -arvonimen ansiokkaasta palveluksesta. Lisäksi Syrjäniemen sävellys tuli valituksi Puolustusvoimien uudeksi Hymniksi.

– Tunnustukset tuntuvat tietysti ihan mahtavilta. Ensimmäisenä tulee mieleen, että työssäni olen tehnyt joitakin asioita oikein, kun arvonimi annettiin juuri minulle. Puolustusvoimien Hymnistä ajattelen, että olen päässyt tekemään suomalaista historiaa, iloitsee Eteläisen seurakunnan johtava kanttori, joka on työskennellyt Tampereen seurakunnissa vuodesta 2000.

Hymni soi valoa

Puolustusvoimien sävellyskilpailu järjestettiin alkuvuodesta 2017. Vaatimusten mukaan hymnin tulee olla juhlava ja tuore sekä niin helppo, että kaikki armeijaa käyvät oppisivat sen laulamaan.

– Näin lehti-ilmoituksen kilpailusta, ja sävelsin oman teokseni aika nopeasti, parissa tunnissa. Olin jo miltei unohtanut työn, kunnes sain marraskuussa kenttäpiispa Pekka Särkiöltä sähköpostin. Oma sävellykseni oli tullut valituksi lähes 30 sävellyksen joukosta, kertoo Syrjäniemi.

Hän on tyytyväinen teokseensa.

– Siitä tulikin aika hyvä! Säveltäessäni minulla oli mielikuva kenttähartaudesta, jossa joukko sotilaita alkaa laulaa hymniä metsän keskellä. Es-duuri on minulle hyvin majesteettinen sävellaji, ja tuokio oli hyvin valoisa ja keltainen, kertoo muusikko, joka mielessään näkee sävellajit väreinä.

Teoksen sanoitus pyydettiin pastori Niilo Rauhalalta – tunnetulta virsirunoilijalta.

Lue koko juttu Silta-lehdestä

Kirsi Airikka


Palaa otsikoihin