rss Tampereen seurakuntien uutiset

6.7.2018 22.35

Lauri Lyly toivotti herättäjäjuhlien kävijät tervetulleiksi rakennustyömaalle

Liisanpuistoon, Kalevan kirkon ympäristöön, saapui perjantai-iltana tuhansittain kansaa herättäjäjuhlien ensimmäiseen iltatilaisuuteen juhlakentällä. Aattoseurat osoittautuivat menestykseksi.

Aattoseurat
– Seuroissa oli noin 6 000 osallistujaa, arvioi yleissihteeri Kalle Hiltunen Herättäjä-Yhdistyksestä. Kuva Jatariina järvi
Tervehdyksensä herättäjäjuhliin toivat kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth Pirkkalasta, Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly ja tuomiorovasti Olli Hallikainen Tampereelta sekä insinööri Teemu Matilainen Tampereelta.

Ensimmäisenä juhlapuhujana kuultiin pääsihteeri Petra Perttulaa.

– Siinä te nyt sitten olette. Lukemattomia kertoja me juhlajärjestäjät olemme mielessämme kuvitelleet teidät paikalle, ja nyt olette viimein täällä, Perttula iloitsi liikuttuneena.

Jokainen tulkoon kuulluksi

Lauri-Lyly
Lauri Lyly toi juhlaan Tampereen kaupungin tervehdyksen. Kuva Katariina Järvi
– Eri lähtökohdista tuleville on oltava mahdollisuus tulla kuulluiksi, tulla kohdatuiksi, totesi Lyly.

Lyly toivotti kävijät tervetulleiksi rakennustyömaalle, ja muistutti Tampereen olevan Suomen vetovoimaisin kaupunki.

– Tehtävämme on etsiä yhdessä tamperelaisten kanssa hyviä eväitä elämään ja tarjota keinoja tasa-arvoisiin ja oikeudenmukaisiin mahdollisuuksiin, Lyly linjasi isäntäkaupunkia.

– Samanlaisella sinnikkyydellä ja yhteisön voimalla on rakennettu myös herättäjäjuhlat, hän lisäsi.

Paavon polun vaeltajat pohtivat oman elämänsä kysymyksiä 

Ennen aattoseuroja perjantaina iltapäivällä pystyi osallistumaan jo moniin eri tapahtumiin. Paavon polku -pyhiinvaelluksen osallistujilla oli mahdollisuus tarkastella Paavo Ruotsalaisen vaiheita ja pohtia samalla omaa elämäänsä.

Vaellukselle innostui kaikkiaan reilut parikymmentä henkeä. Neljän kilometrin reitille lähdettiin Messukylän vanhalta kirkolta, ja vaellus päättyi juhlakentälle Kalevan kirkolle.

Vaeltaminen ja matkalla oleminen kuvastavat herännäisyyden mielenmaisemaa. Paavon polku -pyhiinvaelluksen virikemateriaalin sisällöstä vastasivat herättäjuhlien yleissihteeri Kalle Hiltunen ja Tampereen seurakuntien hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.

Tuula_Tukia
Tuula Tukia on ollut usein mukana PyhiinvaellusTampereen reiteillä. Kuva Tuula Tarvainen

Tamperelainen Tuula Tukia kiitteli Paavon polku -pyhiinvaellusta kiehtovaksi.

– Uppouduin reittiin kaikin aistein, ja välillä olin kuin toisessa maailmassa. Oli kiinnostavaa tutustua Paavo Ruotsalaisen elämään, koska en tiennyt siitä entuudestaan kovin paljon.

Tukia on ollut mukana useilla PyhiinvaellusTampereen järjestämillä vaelluksilla.

– Hankkeen reitit ovat todella hienoja ja puhuttelevia, kiittää Tukia.

Riitan reitti eli ohjattu pyhiinvaellus järjestetään lauantaina 7. heinäkuuta. Lähtö Kalevan kirkon pääovien edestä kello 14.  

Tietäminen lisää ymmärtämistä

Tampereen yliopistolla järjestetyssä Tie sovintoon: Tampere 1918 ja 2018 –seminaari oli niin suosittu, että se oli päätetty siirtää isompaan saliin.

Asioiden selvittäminen ja sitä kautta syiden ja seurausten ymmärtäminen oli kantava tunnelma.

– Sata vuotta myöhemmin seurapenkeissä istuu niin valkoisten kuin punaistenkin jälkeläisiä. Heränneiden piirissä ei ole tehty tilinpitoa noista tapahtumista, huomautti tilaisuuden juontajana toiminut teologian tohtori Ilkka Huhta Itä-Suomen yliopistosta.

Huhtikuussa 2018 nuoret körttipojat lähtivät Lapualta Karhunmäen opistolta eteläpohjalaisten valkoisten joukossa osallistumaan Tampereen taisteluihin.

– Heränneet eivät vuonna 1918 valloittaneet Tamperetta – ainakaan yksin – eivätkä tee sitä nytkään, siltasi Huhta.

Hän kertasi myös heränneiden historiaa 1800-luvun maailmankieltäjistä ja muutoksia voimakkaasti vastustavasta porukasta nykypäivän avarakatseiseen väkeen.

– Sata vuotta sitten herännäisyys oli hetkellisesti ylivoimaisesti tunnetuin suomalainen herätysliike.

Väinö Malmivaaran johtama joukko körttipukuisia sotilaita osallistui Tampereen valtaukseen, eikä sotimaan lähtiessään unohtanut rukoilla. Voitonjumalanpalveluksessa Malmivaara esiintyi sotilaspuvussa ja miekka vyöllä.

Tule rohkeasti hengaamaan juhla-alueelle ja oheistapahtumiin

Rauha-Puisto
Rauha Puisto näyttää mallia keppariradan suorituksessa. Kuva Kyuu Eturautti.

Herättäjäjuhlat tarjoilee upean kattauksen monipuolista ohjelmaa ja konsertteja. Myös lapsille on tarjolla erilaista puuhaa ja leikkipisteitä

Suojaavat siivet-konsertissa lauantai-iltana pohditaan sadan vuoden matkaa sisällissodasta nykypäivään Tuomiokirkossa kaikuvat sovinnon ja rauhan laulut. Kello 20.30 alkavassa konsertissa kuullaan virsiä, työväenlauluja, pop-klassikoita sekä musikaalimusiikkia. Solisteina esiintyvät Laura Malmivaara, Heikki Hela ja Jaakko Löytty sekä näyttelijät Eriikka Väliahde ja Tuomas Juntunen.

Juhlaviikonlopun konserteissa kuullaan myös muun muassa urkumusiikkia, kuoromusiikkia, virsiä ja hengellisiä lauluja uusin maustein sekä weisuuta wanhoista kirjoista vanhojen soittimien säestyksellä.

Särkänniemessä esiintyvät lauantaina räppäri Jellona ja pop-kantelisti Ida Elina, Kalevan kirkon iltakonsertissa taas Aholansaari Sinfonietta -orkesteri solistinaan baritoni Jorma Hynninen.

Lisätietoja konserteista.

Lue koosteesta muutamia tärppejä juhlaviikonlopulle. Jos näistä vinkeistä ei löydy sinulle sopivaa, katso omat suosikkisi osoitteesta https://herattajajuhlat.fi/4330-ohjelma

Juhlapuheet löytyvät kokonaisuudessaan täältä: https://herattajajuhlat.fi/4490-aattoseurat-perjantaina-6.7.2018

 

 

 

 


Palaa otsikoihin