rss Tampereen seurakuntien uutiset

9.2.2018 12.26

Laskiainen valmistaa paastoon

Laskiainen on pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu monenlaisia perinteitä. Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai 11.2. ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai 13.2. Laskiaisen jälkeen tuhkakeskiviikona alkaa paastonaika, joka kestää pääsiäiseen.

pulkkamäessä
Laskiaisena Suomessa mennään pulkkamäkeen. Kuva Valpuri Tauriainen
Suomessa laskiaistiistaihin on kuulunut runsas ruokatarjoilu ja riehakas ilonpito. Perinteisiä ruokia ovat hernekeitto ja laskiaispullat. Laskiaistiistaina Suomessa on tavattu mennä pulkkamäkeen, mikä on kotimainen vastine karnevaaleille.

Laskiainen-nimen alkuperä on epävarma. Monet kielentutkijat kannattavat tulkintaa, jonka mukaan sana juontuu laskea-verbistä; laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen. Toinen suosittu selitys on ollut, että laskiaisena "laskeudutaan" paastoon. Laskiaispyhän taustana on Raamatun kertomus Jeesuksen paastosta erämaassa.

Tuhkakeskiviikko on ensimmäinen paastopäivä

tuhkamessu
Tuhkakeskiviikon messussa voi ottaa otsaan piirretyn tuhkaristin katumuksen ja parannuksen vertauskuvana. Kuva Janne Ruotsalainen
Tuhkakeskiviikosta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Tuhkakeskiviikkona vietetään illalla messu tai sanajumalanpalvelus. Viime vuosina on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa otsaansa tuhkamerkin katumuksen ilmauksena.

Paastonaika kestää 40 päivää

Tuhkakeskiviikkoa seuraava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi.

Paastoon liittyy katumus: ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Paastoa voi viettää monin eri tavoin. Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita ruoasta luopumista. Esimerkiksi Ekopaaston aikana hiljennytään, kohdataan ympäristöasioiden herättämiä tunteita ja vähennetään vauhtia.

Tuhkakeskiviikon messut Tampereella

  • Tuhkakeskiviikon messu ja ruokavalion keventämisilta kello 18-20 Lielahden kirkossa.
    Tilaisuuden aluksi tuhkakeskiviikon messu, jonka toimittaa Markku Komulainen ja Janne Salmenkangas.
  • Linnainmaan messu kello 20 Linnainmaan seurakuntakeskuksessa, Sofia Lintusalo, Sanna Ketola-Laine
  • Tuhkakeskiviikon Tuomasmessu "Katumus - Paasto - Ristin Tie" kello 19 Aleksanterin kirkossa. 
    Tänä vuonna tuhkakeskiviikko osuu yhteen ystävänpäivän kanssa. Pastori Hannu Ruuskanen johdattaa meitä miettimään, millainen ystävä sinä haluaisit olla. Musiikista vastaa Anu Neuvonen.

Palaa otsikoihin