rss Tampereen seurakuntien uutiset

31.10.2018 10.45

Aleksanterin kirkko on avoinna ihmisiä varten

Aleksanterin kirkko on ollut Avoin kirkko kymmenen vuotta. Ovet ovat arkisin auki, ja mahdollisuus toisen ihmisen kohtaamiseen voi syntyä astumalla sisään. Toimintaa juhlitaan sunnuntaina 4. marraskuuta.

Kirsti-Martiskainen-ja-Sirkka-Liisa-Heino
Avoimen kirkon ystävälliset päivystäjät toivottavat tulijat tervetulleiksi Aleksanterin kirkkoon. Sirkka-Liisa Heinonen (oik.) on toiminut päivystäjänä alusta lähtien eli kymmenen vuotta. Kirsti Martiskainen on ollut mukana vuoden verran. Kuva Hannu Jukola

– Tuomasmessuaktiivi Pirkko Tuomisto pyysi puheenvuoron ja sanoi, että Avoimen kirkon toiminnan tulee alkaa mahdollisimman pian. Kirkon ovet eivät voi olla kiinni, kun ihmisillä on hätä. Se oli hyvin sanottu.

Päivystäjien rinkiin saatiin nopeasti 60–70 ihmistä. Mukana oli kaikenikäisiä vapaaehtoistyöntekijöitä Tuomas-yhteisöstä sekä myös eläkkeelle jääneitä pappeja, diakoniatyöntekijöitä ja muita ammattiauttajia.

Uudet päivystäjät tervetulleita

– Olen oppinut näiden vuosien aikana paljon nöyryyttä. Kun pysähtyy kuuntelemaan ihmistä ja hänen tarinaansa, voi löytää uskomattoman hienoja helmiä, pohtii Sirkka-Liisa Heinonen, joka on toiminut Avoimen kirkon vapaaehtoisena päivystäjänä syksystä 2008 eli toiminnan alusta lähtien.

Vakinaisia päivystäjiä on nykyisin parikymmentä. Mukaan kaivataankin uusia ihmisiä, sillä väki alkaa ikääntyä.

– Maailma on täynnä puhetta, jota kukaan ei kuuntele. Päivystäjäksi pääsee kuka tahansa, joka aidosti haluaa kuunnella toista ihmistä ja olla läsnä. Monilla on kokemusta ihmissuhdetyöstä, mutta tavallisilla taidoillakin pärjää päivystäjänä, korostaa Heinonen.   

Päivystäjät saavat koulutuksen ja työnohjausta tehtäväänsä. Heillä on vaitiolovelvollisuus.

Osa kirkkovieraista kertoo raskaitakin asioita. On esimerkiksi yksinäisyyttä, menetyksiä, surua, terveysongelmia ja taloudellisia huolia.

Moni toivoo, että päivystäjä rukoilee hänen kanssaan.

Heinonen on huomannut, että Avoin kirkko voi auttaa ihmistä niin, että hän löytää uusia voimia ja toivoa elämäänsä.

Hän itse saa voimia juuri ihmisten – kirkkovieraiden, muiden päivystäjien ja omien ystävien – kohtaamisesta.

Polkuja hyvään elämään

Avoimessa kirkossa käy vuosittain noin 20 000 ihmistä, joista lähes kolmasosa on lapsia. Läheisten koulujen oppilaita piipahtaa koulun jälkeen kertomassa kuulumisiaan päivystäjille.

Sirkka-Liisa-Heinonen_päivystää
– Täällä oppii ihmisyyttä, oppii joka päivä, miettii Sirkka-Liisa Heinonen. Kuva Hannu Jukola
Avoimen kirkon pappi Minnamaria Tammisalo haaveilee, että tulevaisuudessa Avoin kirkko olisi Toivon keskus, turvasatama.

– Toivoisin, että yhä useampi saisi tietää, että Aleksanterin kirkossa voi nauttia hiljaisuudesta tai huokaista huolensa jollekin lämpimälle ihmiselle – sellaiselle, joka on kiinnostunut sinusta.

– Unelmassani Aleksanteri olisi päivittäin auki, ja löytäisimme yhä uusia päivystäjiä, jotka tahtovat kuuntelemalla helpottaa tulijoiden taakkaa. Jatkossakin olisi lapsille Junnukappeli, ja mahdollisuus tulla kirkkoon mehulle ja korpulle.

Avoin kirkko voisi tarjota myös monenlaisia polkuja hyvään elämään: ihmissuhdekursseja, eroryhmiä, sielunhoitotapaamisia, päiväretriittejä, rukousryhmiä ja muita vertaistukiryhmiä ihmisille eri elämänvaiheissa.

– Ehkä kirkon ulkopuolellakin voisi olla elämää sellaiselle, joka ei vielä tohdi astua ovista sisään: vaikkapa kuppi kuumaa ja sämpylä.

– Kaikkea yhdistäisi päivittäinen rukouselämä ja mahdollisuus nauttia ehtoollista, kristityn matkaevästä. Tähän tarvitsemme paljon ihmisiä, jotka tahtovat antaa osaamisensa toisten hyvinvoinnin parhaaksi, pohtii Tammisalo. 

  • Avoin kirkko avoinna ma–pe kello 12–18 Aleksanterin kirkossa, Pyynikin kirkkopuisto
  • Avoimen kirkon 10-vuotisjuhla ja messu su 4. marraskuuta kello 10 Aleksanterin kirkossa.

Kirsi Airikka


Palaa otsikoihin