rss Silta-lehden artikkelit

5.4.2017 15.43

Kantelepopin uranuurtaja uskaltaa elää

Ida Elina on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen kiinnostavimmista taiteilijoista. Myös kiertueilla ympäri maailmaa yleisö ihmettelee, kuka on tämä muusikko, joka soittaa poppia oudolla perinnesoittimella ja erikoisella tekniikalla.

netti_IdaElina_9775_web
Ida Elinan kookas konserttikannel on suomalaista käsityötä, ja se on valmistettu Ylitorniolla. Soittimessa on 40 kieltä, kuusi mikrofonia, rummutusosa, sammutuslauta ja vivut, jotka mahdollistavat musiikin soittamisen kaikissa sävellajeissa. Kuva: Annika Miettinen
Ida Elinan kookas konserttikannel on suomalaista käsityötä, ja se on valmistettu Ylitorniolla. Soittimessa on 40 kieltä, kuusi mikrofonia, rummutusosa, sammutuslauta ja vivut, jotka mahdollistavat musiikin soittamisen kaikissa sävellajeissa.

 

Pop-kantelisti Ida Elina soittaa ja säveltää omaleimaista kantele-gospelia, jossa on vaikutteita rock- ja pop-musiikista. Musiikillisiksi esikuvikseen hän nostaa muun muassa Michael Jacksonin, Kirk Franklinin ja Whitney Houstonin.

Nuoren naisen musiikkiura alkoi jo lapsena Oulaisissa. Kuorolaulun rinnalla hän aloitti pianonsoiton 8-vuotiaana, ja kanteleeseen hän tarttui 13-vuotiaana.

– Sisareni oli aloittanut kanteleensoiton, ja kielsi minua koskemasta soittimeensa. Aloin soittaa kannelta ihan siskoni kiusaksi. Omaksi yllätyksekseni innostuinkin kanteleesta valtavasti, hymyilee Ida Elina.

Koulun jälkeen hän pääsi Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan. Pääaineena oli klassinen kantelemusiikki.

– Halusin kuitenkin soittaa poppia, mutta ajattelin, ettei sitä voi soittaa kanteleella.

Toisin kuitenkin kävi. Vuonna 2009 vaihto-oppilasvuonna Japanissa hän näki Youtube-videon, jossa muuan slap-kitaristi soitti Michael Jacksonin hitin Billie Jean.

– Tajusin heti, että tämä on minun juttuni, ja että minäkin haluan oppia soittamaan kanteleella tuolla tekniikalla. Monet muusikkoystäväni ovat tukeneet minua oman tyylin luomisessa, kertoo Ida Elina kiitollisena.  

Yksi tärkeistä rohkaisijoista ja suuri esikuva on ollut pitkän linjan gospelin tekijä Jukka Leppilampi.

– On todella koskettavaa, miten hän jaksaa kannustaa tällaisia nuoria uusia muusikoita.

Ida-Elinan uraa ovat siivittäneet myös ammattitaitoisesti tehdyt Youtube-videot, joissa hän esittää sekä omia kappaleitaan että muiden muusikoiden tuotantoa. Lasse Mårtensonin koskettavan Myrskyluodon Maijan hän tulkitsee kanteleellaan upeissa saaristolaismaisemissa.

Mainioita kappalevalintoja ovat myös Toton Africa sekä Adelen esittämä Skyfall, joka on sävelletty samannimisen Bond-elokuvan tunnusmusiikiksi.

– Skyfall onnistui omasta mielestänikin hienosti, ja kappaleen tarinaan löytyi täydellinen kuvauspaikka Hvitträskin kartanosta Kirkkonummelta. Saimme idean videon tekemiseen, kun vietimme siellä 30-vuotissynttäreitäni, miettii Ida Elina ja kiittää videotuottajaansa Hannu Ali-Löyttyä.

Rankkaa koulukeikkaa

Nykyisin Ida Elina on täysipäiväinen muusikko, joka tekee noin 300 keikkaa vuodessa. Suomen ohella hän on kiertänyt esiintymässä muissakin Pohjoismaissa sekä Saksassa ja Japanissa.

– Viime kuukaudet ovat olleet todella kiireisiä, sillä olen tehnyt koulukeikkoja syksystä asti. Kouluesiintymisiä tilataan eniten keväällä, kalevalanpäivän aikaan. Ennätykseni on kuusi esiintymistä päivässä, hymyilee Ida Elina, joka nauttii vuorovaikutuksesta lasten ja nuorten kanssa.

Maaliskuussa hän matkusti Kiinaan muutaman päivän kiertueelle, ja myöhemmin keväällä on vuorossa kolmen viikon esiintymismatka Yhdysvaltoihin.

Kiinnostava esiintymispyyntö on myös Beatles-kirkko, joka järjestetään 8. huhtikuuta Tampereen tuomiokirkossa.

– Olin aivan fiiliksissä, kun Kirkkopalveluiden keräysjohtaja Tapio Pajunen pyysi minua mukaan. On jännittävää kuulla, miten Beatles-kappaleet nivotaan messun runkoon. Olen jo harjoitellut joitakin kappaleita, mutta pidettäköön niiden nimet vielä yllätyksenä, kertoo Ida Elina ja ilahtuu, kun kuulee, että Beatles-kirkko on vetänyt kirkon täyteen väkeä jo useana vuonna. 

Kesällä Ida Elina on mukana Haapavesi Folk Music Festivalissa. Oman soolokonsertin lisäksi häntä on pyydetty opettajaksi nuorten soittajien kanteleleirille.

Kansanmusiikkifestivaali on muusikolle mieleinen, sillä hän haluaa edistää tietoutta vanhasta soittimesta sekä edistää kanteleharrastusta. 

– Kantele on Suomen kansallissoitin, ja sillä on vahva kansallis-romanttinen leima. Se herättää valtavasti kiinnostusta maailmalla. Moni ei ole koskaan nähnyt tällaista soitinta, kertoo Ida Elina, joka esittelee kanteletta mielellään yleisölle konserteissaan.

– Kanteleensukuisia soittimia on valmistettu ja käytetty Baltian maissa ja Venäjällä, mutta konserttikantele on kuitenkin puhtaasti suomalainen keksintö, lisää muusikko, jonka oma soitin on 40-kielinen, puoliakustinen konserttikantele.  

Musiikissa ilon ja toivon sanoma

Ida Elina on julkaissut omaa musiikkiaan ensimmäisen kerran vuonna 2012, esikoislevyllään Songs of Freedom.

– Oman musiikkini tärkein sanoma on rohkeus elää. Olen itse voittanut omat pelkoni ja saanut rohkeuden elää sekä tehdä rakastamaani musiikkia. Mitä tahansa elämässä tapahtuukin, minulla on ankkurina toivo.

Muusikko ammentaa elämänvoimansa uskosta Jumalaan, ja puhuu siitä avoimesti haastatteluissa sekä musiikkinsa sanoituksissa.

– Raamatussa sanotaan suunnilleen 365 kertaa, että ’älä pelkää’. Siinä on meille muistutusta jokaiseksi päiväksi.

Ida Elina tunsi saaneensa Jumalalta rukousvastauksia erityisesti Japanin-vuotenaan, kun hän etsi omaa musiikillista tietään.  

– Tunnen myös, että saan kokea suurta armoa. Vaikka en ole erinomainen ihminen, Jumala on kanssani jokaisena päivänä.

Ida Elina kuuluu Espoon helluntaiseurakuntaan.

– Valitettavasti en ennätä työni takia olla kovinkaan usein mukana seurakunnan toiminnassa. Viikonloppuisinkin olen useimmiten keikalla, harmittelee muusikko.

Hän rakastaa evankelis-luterilaisia messuja.

– Saatan mennä kirkkoon esiintymispaikkakunnalla. On ihanaa istua penkissä sekä kuunnella ja laulaa virsiä. Se on minulle pyhä kokemus. Koen, että messu hoitaa.

Yksi mielivirsistä on numero 600, Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan. Ida Elinan kanteleversio tutusta virrestä on taltioitu Valoisaa joulua -levylle ja YouTubeen.

Hieno kokemus hänelle oli esimerkiksi pääsiäisaamun messu Sallassa viime vuonna. Viime pääsiäisenä Ida Elina kuunteli Jukka Leppilammen tulkintaa virrestä Käy yrttitarhasta polku.

– Kuuntelin sitä yhä uudelleen ja uudelleen, ja itkin. Siitä avautui aivan uusi taso Jeesuksen kärsimystiehen. Jeesus menetti henkensä, jotta me ihmiset saamme elämän. Se koskettaa minua todella.

Teksti: Kirsi Airikka

netti_C7A0980
Ida Elina esiintyi täysille saleille kolmessa konsertissa 7. maaliskuuta Tampereen Kristillisessä koulussa. Kuva: Hannu Jukola


Ida Elina esiintyy Beatles-kirkossa lauantaina 8.4. kello 11 Tuomiokirkossa. Messu on osa Tampere-talossa 7.–9. huhtikuuta järjestettävää kansainvälistä Beatles-tapahtumaa. Muina esilaulajina ovat muun muassa Costello Hautamäki, Mikko Alatalo ja Ilpo Kaikkonen.

Kolehdilla tuetaan vähävaraisten perheiden lasten opiskelua. Keräyksen järjestää Kirkkopalvelut ry:n Kotimaanapu.

Ida Elinan terveiset Sillan lukijoille


IdaElina

Lisää kuvia Sillan näköisversiossa
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi