rss Silta-lehden artikkelit

9.8.2017 16.00

4 kysymystä: Mitä Marhaban-keskuksessa tapahtuu?

Marhaban-keskuksen ohjaaja Maria Haapavaara, mikä Marhaban on, ja mitä siellä tehdään?

Marhaban on Kalevaan avattu kotoisa kulttuurien kohtaamispaikka, olohuone, jonne voi tulla yhdessä rentoutumaan, välipalalle, pelaamaan lautapelejä tai tutustumaan. Nimensä keskus saa arabiankielisestä sanasta, joka voidaan kääntää hei tai tervetuloa.
_S7A7370
Marhabanin olohuoneessa iloista puheensorinaa rytmitti sanojen tapaileminen niin arabiaksi kuin suomeksi. Kuvassa Jamal (vas.), Malik, Tuula Ruokonen, Malika, Alikamel, Maria Haapavaara ja Laali. Kuva: Jussi Laitinen
– Perusajatukseltaan Marhaban on yksinkertainen. Tänne tulevilla ihmisillä, niin maahanmuuttajilla kuin paikallisilla, on omat taitonsa, esimerkiksi kielitaitoa tai oman kulttuurin keittiön tuntemusta, joiden jakamisen lomassa voi tutustua ja viettää aikaa yhdessä. Marhabaniin voi myös poiketa kahvittelemaan tai käyttämään nettiä.

Mikä on toiminnan tavoite?

– Marhabanin tavoitteena on rakentaa yhteinen tila, jossa voi yhdessä innostua ja iloita elämästä. Marhabanin väki kehittää toimintaansa kuunnellen –  lähtökohtana ovat ihmiset ja heidän tarpeensa. Jokainen tänne saapuva auttaa yhteisöä rakentumaan ja tästä johtuen tulevaa ohjelmaa ja toimintaa voi vain odottaen arvailla. Toiminnan taustalla vaikuttaa halu auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan, ja auttaa meitä jokaista löytämään se rikkaus, jonka maahanmuuttajat tänne tuovat.

– Marhabanin viralliset avajaiset pidetään torstaina 24. elokuuta kello 14 alkaen. Toiminnan tavoite näkyy myös avajaisissa, jotka ovat kehittyvän Marhaban-yhteisön näköiset. Toiminnan käynnistysvaihe on tämä vuosi, vuoden alusta toivottavasti toiminta vakinaistuu.

Marhaban-keskuksessa vapaaehtoisena toimiva Tuula Ruokonen, millaisia toiveita sinulla on?

– Toivon, että Marhaban kehittyy elinvoimaiseksi, mielekästä tekemistä tarjoavaksi yhteisöksi maahanmuuttajille ja suomalaisille, mutta myös vapaaehtoistoiminnan yhteyspisteeksi. Vapaaehtoistyötä harkitsevat voisivat tulla suoraan Marhabaniin ja osallistua vaikka antamalla ajastaan tunnin tai pari. Ilmoittautumista ja sitoutumista toimintaan ei vaadita.

– Seurakuntien ovet voisivat mielestäni olla laajemminkin auki keskustan alueella maahanmuuttajille. Näin tarjolla olisi muitakin paikkoja kuin vastaanottokeskukset, joihin olisi helppo mennä viettämään aikaa ja tapaamaan ihmisiä. Toivoisin kirkolta näkyvämpää roolia maahanmuuttotyössä, sillä maahanmuuttajien keskuudessa seurakunnan toimintaan luotetaan.

Irakista Suomeen tullut kurditaustainen perhe, johon kuuluvat vanhemmat Jamal ja Laali, sekä lapset Malik, Malika, Mateen ja Ali, ovat viettäneet aikaa Marhabanissa. Millaisia kokemuksia teillä on keskuksen toiminnasta?

– Kokemus Marhabanista on positiivinen – tämä on rauhallinen ja hyvä paikka, tulkkaa perheensä puheensorinaa kuunteleva, suomea puhuva 11-vuotias Malik.

– Olen opettanut tänään arabian kielen sanastoa ja sillä tavoin tutustunut Marhabanin vieraisiin. Ilmapiiri Marhabanissa on hyvä, jatkaa Ali englanniksi.

Janne Aejmelaeus

 

Marhaban-keskus sijaitsee Kalevan kirkon seurakuntatiloissa, osoitteessa Liisanpuisto 1. Avoinna ma–to kello 13–16. Torstai on naisten päivä. Viralliset avajaiset 24.8. kello 14 alkaen.

Sosiaalisessa mediassa: Marhaban-Tampere

Haluatko mukaan toimintaan? Tule Marhabaniin sen aukioloaikoina, soita tai laita viesti: Maria Haapavaara, p. 040 804 8785


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi